Hírek

Szekszárdon is fejleszt a Sikér

Évek óta stabilan áll a magyar malomipar élmezőnyében a tatabányai székhelyű Sikér Zrt. Két malommal immár négy éve tartják az évi 100 000 tonnás őrlést, a piac igényeihez igazodva.

A bicskei malomüzemük 2010-ben teljes technológiai felújításon esett át. Egy EMVA pályázat keretein belül ehhez több mint 350 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyertek. A modern, számítógépes vezérlésű technológiának köszönhetően az üzemben jelentősen csökkent a fajlagos energiafelhasználás, drasztikusan megnőtt a lisztkihozatal és egyenletes, kiváló minőségű az előállított liszt. A szekszárdi malmot 2011-ben kezdte bérelni a Sikér, 2012-ben meg is vásárolták. Már ekkor egyértelművé vált, hogy a cég versenyképességének megtartásához elengedhetetlen lesz, hogy ezt az üzemet is költséghatékonnyá tegyék.

– Néhány éve van sütőipari leányvállalatunk, a Calypso Pékség. Ennek köszönhetjük, hogy a liszttel kapcsolatos sütőipari problémákról saját tapasztalatokat is szerzünk. Havi 500 tonnás felhasználással a Calypsot méltán nevezhetjük a legjobb, legnagyobb labornak, ahonnan napi visszajelzésünk van a lisztjeinkről. Ezekkel az információkkal, a cégben felhalmozódott 22 éves malmászati tapasztalatunkkal és külsős szakemberekkel karöltve kezdtünk kutatásfejlesztésbe, hogy olyan technológiát találjunk, amellyel a sütőipar számára a legmegfelelőbb tulajdonságú lisztet állíthatjuk elő – mondta Netye Miklós, a Sikér kereskedelmi és termelési igazgatója.
– A sütőipar is a költséghatékony megoldásokat keresi, esetünkben olyan lisztet, amely gyorsan felveszi a vizet és gyorsan lesz belőle jó minőségű tészta. Tehát szakmai kifejezéssel élve magasabb vízfelvevő képességű, és az új sütőipari berendezésekhez, technológiákhoz rugalmasan alkalmazható. A tapasztalataink megmutatták, hogy a lisztben lévő keményítősérülés növelésével javíthatók a sütőipari tulajdonságok. A fejlesztéseink során erre alapozva dolgoztunk ki egy technológiai megoldást, amelyet idén Szekszárdon meg is valósítunk –
A mintegy 600 millió forintos beruházáshoz a cég egy pályázaton közel 300 milliós vissza nem térítendő támogatást nyert. A fejlesztések tényleges befejezése a IV. negyedévre várható. A SPOMAX S.A. lengyel malomipari gépgyártó céggel kifejlesztett technológia szabadalmának kizárólagos magyarországi tulajdonosa a Sikér.
– A saját laborkörülmények között és ipari méretekben végzett kísérleteink eredményei azt mutatják, hogy a technológiánkkal a liszt vízfelvevő képessége akár 5%-kal növelhető, illetve az egyéb sütőipari tulajdonságok is jelentősen javulnak – tette hozzá Netye Miklós. – A beruházás részeként az új őrlőüzemen kívül több üzemrész, így a koptató- és a lisztoldal is számítógépes vezérlést kap. A beruházással reményeink szerint a költséghatékonyságunk növelése mellet a partnereink munkáját is megkönnyítjük, ezzel hozzájárulva versenyképességük növeléséhez.
Forrás: kemma.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés