Hírek

Tejpiac: Itt van a válság – mit tesz a politika?

A tejár hónapok óta csökken. Az Európai Bizottságnak az a véleménye, hogy a helyzet a következő hónapokban nem nagyon fog változni. Az ágazat kezd nyugtalankodni.

Az összes fontos értékesítést magába foglaló tejár Németországban júniusban további 0,9 centtel 25,7 cent/kg értékre csökkent. Erről tudósított Dr. Olaf Zinke piaci szakértő az „agrarmanager” gazdasági lapban. A tej értéke ezzel 11,2 centtel, vagyis 31 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2014 júniusában. A tejre számolt kieli nyersanyagérték júniusban 0,4 centtel 24,5 centre esett vissza, és ezzel 12,4 centtel alacsonyabb, mint az előző évben. Az árak tendenciája az elmúlt hónapokban csak egy irányt ismert: lefelé. Az ágazatból érkező segélykérő hangok, melyek a piac politikai támogatására hívnak fel, egyre hangosabbak lesznek. 

Az Európai Bizottság szerint a tej felvásárlási ára májusban az Európai Unió átlagában már csak 31 cent/kg volt, az áprilisi 31,3 cent/kg-hoz képest. Ebben az évben javulásra aligha lehet számítani, állapította meg a brüsszeli hatóság a Tejpiaci Megfigyelőközpont múlt heti ülésén. A következő hónapokban valószínűleg inkább a termelői árak további csökkenésére lehet számítani. A jó takarmányhelyzet alapján a bizottság 2015-ben a júniustól decemberig tartó időszakban 1,6 % többlet tejmennyiséggel számol az előző évhez képest. 
A világpiaci kilátások is mérsékeltek az EU-szakértők véleménye szerint. Itt a tejpor és a sajt csökkenő jegyzése várható, ami miatt még egy gyenge euró árfolyam éleszthetné fel a tejtermékek exportját az Európai Unióból. A sovány tejpor készletek az Európai Unióban átlagon felül magasak, közölte a bizottság. 

COPA-COGECA: Az illetékfizetés kerüljön vissza a tejszektorba

„750.000 európai tejtermelő áll jelenleg nagy problémák előtt likviditását és az árrést tekintve. A nekik fizetett termelői ár a legtöbb országban még a termelés költségeit sem fedezi. Az Európai Bizottság támogatása nélkül a helyzet hamarosan elviselhetetlenné válik”, figyelmeztetett Mansel Raymond, a COPA-COGECA „Tej és tejtermékek” munkacsoportjának elnöke a komoly helyzetre az EU-tejpiacon. Raymond a következőre szólította fel az Európai Bizottságot:
•    Engedje meg a tagállamoknak, hogy a közvetlen kifizetéseket december 1. előtt kifizessék, és
•    biztosítsák, hogy a 2014/2015 évi illetékfizetés kerüljön vissza a tejszektorba.

Ezekben a nehéz időkben, amikor a tejtermeléssel foglalkozó gazdáknak sürgősen likviditásra van szükségük, mintegy 700 millió eurót vonnak el a tejszektortól. Ezért kellene ezeknek a pénzeknek az ágazatba visszafolyni, akár befektetésekre, akár hátrányos területekre, belső vagy külső forgalom támogatásra, vagy minőségi szabályozásokra”, hívta fel a figyelmet a munkacsoport vezetője. 

A befektetési ár szintjének értékelése is újra szóba került. A piacnak szüksége lenne egy tényleges alsó határra. „Ezek nélkül az intézkedések nélkül az Európai Unió vidéki területein negatív hatások fognak jelentkezni, és a jelenlegi gazdasági helyzetet tekintve ez az utolsó dolog, amire szükségünk van”, jelentette ki Raymond. 

Tejpiac: az EMB (Európai Tej Tanács) a kvóta helyett alternatív megoldást követel

A Via Campesina (ECVC) európai koordinációs hálózat és az Európai Tej Tanács (EMB), megerősítik a „válság azonnali elismerésére irányuló követeléseiket, valamint a válság megelőzése érdekében tett intézkedéseket. A kvóták megszűnésével a szövetségek véleménye szerint egy teljes eszköztárat építettek le, ami a tejszektornak korábban rendelkezésére állt. A világpiaci árak ingadozásai ciklikus válságokat váltanak ki, amelyek sok tejtermelőt a tevékenysége feladására kényszerítenek. Az ilyen irányú változásoknak súlyos szociális, ökológiai és gazdasági következményei vannak egész Európára nézve. Mindkét szövetség a fennálló intézmények újraértékelése mellett van, melyek a „tejcsomagban” szerepelnek.

A Global Dairy Trade-index július elején tovább csökkent

Miután június közepén a jegyzések minden nemzetközi Global Dairy Trade (GDT) kereskedelmi platformon enyhén csökkentek, a legfrissebb aukció esetén július elsején a mínusz egyértelműbben érzékelhető volt. A teljes index, amely egyesíti a tejtermékek teljes skáláját és a szerződési időszakokat, 5,9 százalékkal csökkent. Az indexben megtalálható alap tejtermékek jegyzései többé-kevésbé erősen lefelé menő tendenciát mutattak. 

•    A vaj ára az előző aukcióhoz képest (június közepén) az összes szállítási szerződés átlagában 0,3 százalékkal, míg a magas zsírtartalmú tejporé 8,1 százalékkal csökkent. 
•    A Cheddar-sajt (-4,9 %), a kazein (-4,1%) és a sovány tejpor (-5,8%) jegyzései is egyértelműen ebbe az irányba tendáltak. 
•    A teljes tejpor esetében volt tapasztalható a legnagyobb visszaesés -10,8 százalékkal.
•    Kizárólag a vajolaj ára tudott 1,6 százalékkal emelkedni. 
A GDT-index a nemzetközi tejpiac alakulásának fontos indikátora. Már az elmúlt évben is erősen csökkent. 2015 elején emelkedés volt megfigyelhető, ami azonban csak március elejéig tartott. Azóta az index egymás után nyolcszor csökkent, időközben a 2009 évi történelmi mélyponthoz közelít.

agrarheute.com

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés