Hírek

Terjeszkedik a Bonduelle Magyarországon

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte a Bonduelle Central Europe Zöldségfeldolgozó Kft. irányításszerzését a Corn Food Kukorica Feldolgozó és Kereskedelmi Kft. és a zöldségfeldolgozáshoz kapcsolódó vagyontárgyai felett – közölte a GVH.

Az irányításszerző Bonduelle Central Europe Zöldségfeldolgozó Kft. (BCE) a francia Bonduelle-csoport tagja, amely a 1990-es évek elején jelent meg Magyarországon. A zöldségkonzervek előállítása jelenleg a volt nagykőrösi és békéscsabai konzervgyárakban történik, a BCE azonban emellett fagyasztott és szárított zöldségek előállításával és forgalmazásával is foglalkozik. Jelentős export-tevékenységet is folytat, főbb piacai az Európai Unió tagállamai.

A BCE 2012 februárjában kötött szerződést a felszámolás alatt álló Kelet-Food 2000 Élelmiszeripari Kft.-vel a felszámolási eljárás alatti értékesítésről. A Kelet-Food 1996-ban alakult, zöldség- és gyümölcskonzervek előállításával és kereskedelmével foglalkozott. Ezen tevékenységét a felszámolási eljárás megindulását követően a tulajdonában álló Corn Food Kukorica Feldolgozó és Kereskedelmi Kft. vette át, a Kelet-Food meghatározott eszközeinek hasznosításával. A pályázati kiírás és a megkötött szerződés szerint a Kelet-Food ezeket az eszközöket, valamint a Corn Food jegyzett tőkéjének 100 százalékát megtestesítő üzletrészt értékesíti a BCE számára, azaz tulajdonképpen a konzervgyártással kapcsolatos teljes tevékenységét átadja.

A vizsgálat során a GVH megállapította, hogy a vállalkozások tevékenységei között átfedés mutatkozik, mert mindketten foglalkoznak zöldségkonzervek előállításával és értékesítésével. Megállapítható volt ugyanakkor, hogy együttes piaci részesedésük nem haladja majd meg azt a mértéket, ami versenyjogi aggályokat vetne fel, ezért a GVH az irányításszerzést engedélyezte. A döntés néhány eljárásjogi szempontból kiemelhető megállapítást is tartalmaz, mivel a GVH határozatában foglalkozott a Corn Food ideiglenes (az engedélyezésig tartó) közös irányításának kérdésével, megállapítva, hogy az nem tekinthető sem a kérelmezett tranzakció szerinti irányítási jog versenyhatósági engedély megszerzése előtti gyakorlásának, sem pedig a versenytörvény értelmében vett összefonódásnak – áll a GHV közleményében.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés