2021.11.27., szombat , Virgil

Tovább csökkentek a mezőgazdasági termelői árak márciusban

2015. május 15., péntek 07:12

A növényi termékek 9,1, az élő állatok és állati termékek 6,6 százalékkal voltak olcsóbbak márciusban, így a mezőgazdasági termelői árak 8,2 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Márciusban a gabonafélék termelői ára 12,2, a burgonyáé 33,1, a gyümölcsöké 17,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a zöldségek ára viszont 7,0 százalékkal emelkedett. Az első negyedévben átlagosan 7,9 százalékkal voltak olcsóbbak a mezőgazdasági termékek, a növényfélék ára 8,4, az élő állatok és állati termékek ára 7,3 százalékkal esett vissza.
Az élőállat és állati termékek közül csak a vágójuh ára emelkedett, 10,1 százalékkal, miközben a tej ára 20,4 százalékkal, a vágósertés és vágóbaromfi ára pedig 9,5, illetve 4,3 százalékkal csökkent. A gabonafélék ára 10,9 százalékkal volt alacsonyabb, mint a múlt év első negyedévében.
Január-márciusban a mezőgazdasági termelés ráfordítási árai az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,9 százalékkal voltak alacsonyabbak, ami a folyó termelő felhasználás árszínvonalának 2,6 százalékos csökkenéséből, és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 2,9 százalékos növekedéséből tevődött össze. A beruházásokon belül az épületek 2,4, a gépek 3,4 százalékkal drágultak.
A folyó termelő felhasználás árszínvonalának mérséklődése legnagyobb mértékben az üzemanyagok árának 15 százalékos csökkenésével, továbbá a műtrágyák árának 5,4 százalékos emelkedésével magyarázható - írta a KSH.
A mezőgazdasági felhasználású energia ára átlagosan 12,1 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól.
A növényvédő szerek ára 2,5, az állatgyógyászati készítmények ára 3,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt.
A mezőgazdasági termelőiár-index és ráfordításiár-index hányadosa, az agrárolló január-márciusban 93,9 százalék volt, azaz 2014 azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak nagyobb mértékben csökkentek, mint a ráfordítási árak - közölte a KSH.

Forrás: MTI

 


Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.