Élelmiszergazdaság

Piac

Tovább drágulhat a sertéshús

Az első féléves adatokat látva nem az élelmiszer-infláció húzza majd fölfelé a teljes inflációt − mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Némethné Pál Katalin, a GKI Gazdaságkutató kutatásvezetője.

Ugyanakkor szerinte miután megtorpant a 2012 eleje óta tartó lassú élelmiszerár-mérséklődés, az év második felében már kismértékű emelkedésre lehet számítani. Az éves élelmiszer-infláció pedig 4-5 százalék között mozoghat. Az év eleji erőteljesebb áremelést egyébként egyértelműen az alapanyag-drágulás, az áfa, a népegészségügyi termékadó, a termékdíj, a bérköltségek emelkedése okozta.

A gabonaárak alakulása teljes mértékben a világpiaci áraktól függ: az elmúlt hetek drágulása folytatódhat, mivel egész Európában gyengébb gabonatermést várnak, és valószínűleg az orosz és az ukrán gabonaföldek is megsínylették az aszályt − mondta Némethné Pál Katalin. Szerinte azonban nem lehet a 2010−2011-es rally megismétlődésére számítani − kivéve, ha az USA termőterületeit is jelentősebb katasztrófa sújtja.

Egyelőre még nem lehet megmondani, hogy lesz-e a második félévben kenyéráremelés − mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára. Ez elsősorban a gabonaárak, illetve a termelői értékesítési stratégiák, valamint az újra erőteljes emelkedésnek indult üzemanyagárak alakulásától függ. Rákényszerülhetünk, ha jelentősen drágulnak az önköltséget leginkább befolyásoló tételek − tette hozzá Werli. Az idén egyébként még nem volt áremelés a szektorban.

Várhatóan tovább emelkedik a sertéshús és a húskészítmények ára − mondta Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke. A mértékről és a drágulás üteméről azonban nincsenek pontos információk, mivel ez elsősorban egyes feldolgozók egyéni érdekérvényesítő képességétől, az alkalmazott árstratégiájától és az adott termék típusától is függ. Éder szerint azonban az idén eddig elért áremelkedés − a sertéshús például 2011 azonos időszakához képest 10,5, míg a sertészsír közel 30 százalékkal drágult, igaz, ebben már a 2 százalékos áfaemelés is benne van − egyáltalán nem ellensúlyozza az élő állatok árának 30 százalékos tavalyi drágulása negatív hatását. Még nem épült be a feldolgozói átadási árba, az egyéb költségelemek növekedéséről már nem is beszélve, ezért további emeléseket próbál elérni az ipar − tette hozzá az elnök. Becslése szerint, bár ennél jóval többre lenne szükség, várhatóan az élelmiszer-infláció mértékéhez közeli lehet majd a ténylegesen elért emelés. A feldolgozók amiatt még nem is aggódnak, hogy az idei aratáskori magas induló takarmányárak milyen hatással lehetnek majd az élő sertés árára.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook