Hírek

Újra víkendeztek a területfejlesztők

Napjainkban egyre többször vesszük észre, hogy felgyorsult világunkkal mi magunk is nehezen vesszük fel a versenyt. A tudományok fejlődése évről-évre, percről-percre fokozódik. Így van ez a területfejlesztéssel is. Térségünket, településünket napról napra újra kell pozicionálni. Éppen ezért került megrendezésre XII. alkalommal a területfejlesztők víkendje, Lajosmizsén.

A rendezvény célul tűzte ki a nyitottságot a társtudományok felé, a trendek alakulásának bemutatását és a folyamatok lekövetését. A program színvonalas, és sokrétű volt. Az előadók a szakma minden szintjén bemutatták napjaink legnagyobb problémáit és az ezekhez rendelt megoldásokat.

A rendezvényt Schwertner János, a Kistérségek Fejlesztésért Tudományos Egyesület elnöke nyitotta meg, aki a szakma szerepét hangsúlyozta, a mai fejlődő és lehetőségekkel teli környezetben.

Dr. Csizmadia  Norbert – Magyar Nemzeti Bank gazdaságstratégiáért és tervezésért felelős ügyvezető igazgatója-  bemutatta az új globális szemléletet, amelybena több pólusú világ „új gazdaságtanát” elemezte. Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke pedig a nemzetek szerepét emelte ki, területi megosztásban.

NKE-Nemzetközi Intézet Stratégiai Védelmi Kutató Központjának igazgatója, Dr. Tálas Péter előadása a globális különbözőségekre hívta fel a figyelmet, és az ezekből adódó gazdasági problémákat bontotta ki, melyek eredményeképpen a jelenlegi gazdasági és társadalmi irány veszélyeket rejtegethet. Főleg akkor, ha nem használjuk ki tudatosan pénzügyi, természeti és tudás alapú erőforrásainkat.

A konferencia második napján a gyakorlaté volt a főszerep, így a résztvevőkneklehetősége nyílt betekinteni egy helyi vállalkozó térségfejlesztő szerepébe, később pedig a NÖDIK-Növényi Diverzitás Központ- munkájába.

A NÖDIK legfontosabb kötelezettsége a szántóföldi és zöldségnövényekhez kapcsolódó nemzeti génbank alapfeladatok végrehajtása.Az élővilág sokszínűségének megőrzése sokkal nagyobb feladat, mint ezt a laikusok gondolnák.

Itt kapott helyet a Pannon magbank is, amelynek célja volt 800 különböző őshonos, vadon élő hazai növény magjainak begyűjtése, és hosszú távú megőrzése. A projekt olyannyira sikeres volt, hogy mára 910 növény magját sikerült begyűjteni, és a munkát tovább folytatják.

A rendezvény színvonalas volt és hasznosnak bizonyult. Kellemes meglepetés, hogy egyre több fiatal vesz részt a térségek, települések fejlesztésében. Bízzunk a jövő nemzedékében, hiszen tőlük függ a lakóhelyünk fejlettsége, és társadalmi megítélése.

Sterzl Anna

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés