Hírek

Visszahódítaná a belpiacokat a tejipar

A magyar tejipar már a 2015-ös kvótaeltörlés túlélésére készül. A nehézségek már most látszanak: újrakezdődik az uniós túltermelés, a magyar nyerstejexport fő piacán, Olaszországban az árak a 2010. eleji szintre estek.

Emiatt egy hónap alatt 8 százalékkal csökkent a magyar kivitel − derült ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet adataiból. A 90 forintos kilogrammonkénti exportár csak 3 százalékkal haladta meg a belföldi termelői árakat, a kialakuló belföldi túlkínálat pedig lefelé nyomja a feldolgozói átadási árakat is − igaz, ez még nem látszik a fogyasztói árakon. Kérdés, hogy Budai Gyula import elleni küzdelme milyen hatással lesz az árakra.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács meglátása szerint a hazai tejipar túlélésének kulcsa a piaci egyensúly és a kiszámíthatóbb tejpiac kialakítása, valamint a belföldi fogyasztók, piac visszaszerzése, ehhez azonban a teljes termékpálya − termelők, feldolgozók és kereskedők − összefogása, illetve a kormánnyal való szorosabb együttműködés szükséges. Előbbi elősegítéséért alapárprognózisokat tesz közzé a terméktanács.

A beruházásokat akár értelmetlenné is teheti, ha nem sikerül rendezni a javarészt gazdasági társaságként, bérelt földeken gazdálkodó nagyobb tejtermelők esetében a földkérdést. Közzétettük a földtörvény koncepcióját, várjuk az ezzel kapcsolatos észrevételeket − tért ki a miniszter a Napi Gazdaság azzal kapcsolatos kérdése elől, hogy vásárolhatnak-e, birtokolhatnak-e majd hazai cégek termőföldet az új szabályozás szerint. Arról szintén kevesebb szó esett, hogy a feldolgozók versenyképességét hogyan tervezi javítani a szaktárca most, illetve 2014 után. Mindössze a nemrég megnyitott, élelmiszer-ipari fejlesztéseket szolgáló jogcímből a feldolgozókra jutó kétmilliárd forintot említette Feldmann Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára, illetve a parlamentben jelenleg tárgyalt, diszkriminatív árazást tiltó törvénymódosító javaslatot, amely megtiltaná a kiskereskedelemnek, hogy eltérő nagyságú árrést tegyenek a magyar és az importárukra. Ez akár 80 százalékkal is növelheti a magyar feldolgozók volumenértékesítését az uht tej, trappista szegmensekben − mondta Lukács László, a terméktanács ügyvezető igazgatója. A terméktanács alapárprognózissal kapcsolatos önszabályozó megállapodásának ágazati kiterjesztéséről szóló rendelettervezet mérsékelheti az áringadozásokat.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés