2021.12.04., szombat , Borbála, Barbara

Növénytermesztés

2017. április 09. vasárnap • 12:03

200 ezer forintos gombát termesztenek Keszthelyen

17 év után a keszthelyi Georgikon Kar mintaültetvényén francia fekete szarvasgombát találtak. A Pannon Egyetem Növénytudományi és Biotechnológiai tanszékének irányításával még 2000-ben több növényfajra oltottak spórákat. Végre itt az eredmény. - hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Magyarországon nekünk sikerült először francia fekete szarvasgomba-termőtesteket termelni – mondta dr. Szeglet Péter egyetemi docens. Ezek nem őshonosak Magyarországon. Keszthelyen 2000-ben telepítették az ültetvényt.

A gombát azért nehéz megtalálni, mert a föld alatt van. – írja a hirado.hu. Régen a gombakeresők felkapálták azoknak a fáknak a tövét, ahol gyaníthatóan volt szarvasgomba. Figyelték a gombaszúnyogok rajzásfelhőjét, disznókat vittek magukkal, mert azok ösztönösen keresik a gombát az illata alapján, ma pedig már keresőkutyákat használnak – tette hozzá.

Ez az egyik legértékesebb gomba. Ennél az isztriai fehér szarvasgomba ami drágább, de hát az van Magyarországon, az nem akkora szenzáció. Ezt viszont sikerült meghonosítani. Nem akkora mértékben, hogy ebből üzleti siker legyen, de a honosítás immár kétségtelenül eredményesnek tekinthető – szögezte le.

agrotrend.hu / hirado.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.