Hírek

2012-ben is folytatódik a Vesd Bele Magad! gazdálkodásra nevelő program

Folytatja kisiskolásoknak szóló programját a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA), a Vesd Bele Magad! gazdálkodást bemutató kezdeményezés 2011-es sikeres lezárása után jövőre is folytatódik.


    Az AGRYA 2011-ben indította el a Vesd Bele Magad! elnevezésű programot, amelyen keresztül több mint 2000 kisiskolás kapott vetőmagcsomagot, hogy ezeket elvessék az otthoni konyhakertekben. A gyerekek a szakemberek utasításait követve gondozhatták a terményeket, amelyek később családi fogyasztásra alkalmasak lettek – fogalmazott a kezdeményezésről a szövetség közleménye.

    A kiválasztott növények (zöldborsó, retek, tök, sárgarépa) a gyerekek számára is könnyen nevelhetők, nem kényesek és kevésbé igényelnek növényvédelmi ismereteket – vélik a szakemberek.

    A vetőmagosztással a diákok figyelmét arra akarták felhívni, hogy a friss élelmiszerek, zöldségek nagy anyagi befektetés nélküli is előállíthatók, valamint ízük és felhasználhatóságuk nagyban eltér a boltitól.

    A program nem szelektált a szociális különbözőségek alapján, hiszen a kezdeményezés célja a szemléletformálás, a helyben előállított friss magyar termékek fogyasztásának ösztönzése, a fizikai munka élményének és becsületének megmutatása, a gazdák és a mezőgazdaság szerepének és felelősségének bemutatása volt.

    "Minden részt vevő gyermek és annak családja is a programon keresztül gazdálkodóvá vált, és átélhette a termelés, az élelmiszer-előállítás csodáját és felelősségét. A résztvevők életkoruk miatt segítségre szorultak, így a tapasztalatok alapján közös családi programmá vált a kertészkedés" – állítják a szervezők.

    A szakemberek a növényekhez kapcsolódó fontos szakmai információkkal a program weboldalán segítették a fiatal gazdák munkáját, és ugyanitt lehetőségük nyílt kérdezni is.

    Teljes mértékben adományokból valósult meg a program: a kiosztott vetőmagok árát külső támogatók és gazdák adták össze, a programhoz kapcsolódó feladatokat pedig önkéntesek végezték.

    Az idei sikereken felbuzdulva az alapítvány 2012-ben is megszervezné az akciót, amelyet szintén felajánlásokból tervez finanszírozni. Várják azoknak a magánszemélyeknek, cégeknek, szervezeteknek a felajánlásait, akiknek fontos, hogy a felnövekvő generáció megismerkedjen az egészséges élelmiszer-előállítással, vagy megtanulja becsülni a fizikai munkát.

    További információkat az adományozás lehetőségéről a www.vesdbelemagad.hu/adomanygyujtes-2012 oldalon tesz közzé a szervezet.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés