Hírek

A hőség megviselte a napraforgótáblákat

Elkezdődött a napraforgó aratása az országban. A következő napokban a termésbecslések szerint valamivel 1,5 millió tonna alatti mennyiséget takaríthatnak be a földekről a gazdálkodók. A táblák állapota megyénként eltérő képet mutat, a nyári hőség és az aszály a legszárazabb területeken alaposan megtizedelte a termést.

Alaposan megviselte a júliusi és az augusztusi hőség, valamint a hosszan tartó csapadékmentes időszak a hazai napraforgó-állományt. A gyengébb, rosszabb minőségű, homokos területeken a napraforgófejek „megégtek”, itt kevesebb termés várható – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jelentéséből. Az állományok az ország egész területét nézve kettős képet mutatnak. Az ország azon részein, ahol korán vetettek és kevés csapadék hullott, az állományok már betakarítás előtt állnak: az alsó levelek sárgulnak, a fejek megtörtek. Ezeken a területeken alacsonyabb termésátlagok várhatóak, a szárazság miatt sok állományban lesznek üresek a napraforgófejek. Ezzel szemben azokról a területekről, ahol nem volt gond a vízgazdálkodással, jó minőségű talajba vetették el az állományt, ráadásul az év folyamán több csapadékot kaptak a növények, nagyobb mennyiséget takaríthatnak be a termelők.

A Földművelésügyi Minisztérium – az agrárkamara által begyűjtött megyei adatok összesítése után – közölte: a napraforgó becsült betakarítható termésátlaga hektáronként országosan 2,29 tonna körül alakul, ami elmarad az előzetes termésbecsléskor várt értéktől. A legalacsonyabb termésátlagot Bács-Kiskun és Nógrád megyéből jelentették a gazdálkodók, itt hektáronként 1,8, illetve 1,84 tonnás termés várható.

Az előzetes becslések alapján a legmagasabb várható termésátlagot Borsod-Abaúj-Zemplén megyében érhetik el a termelők, itt megközelítheti a három tonnát a hektáronkénti betakarítható mennyiség. Ezt követik a Baranya megyei táblák, itt a termelők 2,7 tonnás átlagterméssel számolnak. Az agrárkamara várakozásai szerint az országosan betakarítható mennyiség 1,453 millió tonna körül alakulhat. Ebből a Dunántúlon 427 ezer tonna, az Alföldön 825 ezer tonna, míg az ország északi területein 200 ezer tonna kerülhet a magtárakba.

A Budapesti Értéktőzsdén augusztus közepén a legközelebbi lejáratra szóló jegyzés tonnánként 109,5 ezer forint volt, míg ezen a héten tovább csökkent az ár. A fizikai piacon egy tonna napraforgómag 105-106 ezer forintért cserélhetett gazdát júliusban, ami ezer forinttal alacsonyabb, mint egy hónappal korábban volt, valamint két százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

NGO

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés