2020.11.28., szombat , Stefánia

Növénytermesztés

2012. január 05. csütörtök • 07:50

A múlt év őszi vetésterület azonos az előző évivel

Magyarországon az őszi vetés területe 1 millió 700 ezer hektár, amely gyakorlatilag azonos nagyságú az előző évivel - áll az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) legfrissebb összegzésében.


Az Agrárgazdasági Figyelő legújabb számában közzétett tájékoztató szerint a gazdálkodók a vetési munkákat november végére befejezték.
    
A búza - durumbúzával együtt - vetésterülete 1 millió 083 ezer hektár, 8 százalékkal több az előző évinél. Az ország búza vetésterülete évek óta 1 millió hektár körüli.
    
Az őszi árpa - mintegy 180 ezer hektár -, a tritikálé - 113.839 hektár - és a rozs - 36.596 hektár - vetésterülete kis mértékben nőtt az elmúlt évhez képest. A szakemberek megjegyzik: a szárazság miatt a kalászos növényi kultúráknál lassú és vontatott volt a kelés, további fejlődésükhöz  jelentős mennyiségű csapadék kellene.
    
A csapadékmentes ősz leginkább a káposztarepcét érintette: 282 ezer hektáron vetettek repcét, amely 15 ezer hektárral több az előző évinél. A vetésterület az utóbbi öt évben folyamatosan emelkedik ennél a növényi kultúránál. Ugyanakkor a száraz időjárás miatt a vetésterületek nagy részén a repcetermés bizonytalan, vannak gazdák, akik már kiszántották a teljes vetést. A várható kár a szakértők szerint enyhíthető, ha a gazdák mással vetik be ezeket a területeket tavasszal.
    
Az összegzés szerint a mezőgazdasági területet ért aszálykárok leginkább Bács-Kiskun és Somogy megyét érintették, de országszerte gondot okozott a szárazság. Országosan több, mint 180 ezer hektárról jelentettek a termelők aszálykárt. A hónapok óta tartó - csak decemberben szűnő - szárazság miatt búzából és kukoricából is kevesebb lesz a termés az idén, ha a télen nem esik további jelentősebb mennyiségű csapadék.Forrás: MTI

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.