Hírek

A Spodnam DC alkalmazásának megtérülése repcében

Tavaly folytattuk a repce pergésveszteségének csökkentésével kapcsolatos, 2010-ben megkezdett vizsgálatainkat. A vizsgálat célkitűzése annak megállapítása volt, hogy a Spodnam DC használata milyen mértékben térül meg a készítményt felhasználó repcetermelőnek.

Ennek érdekében kísérleteket állítottunk be az ország különböző pontjain, így eltérő körülmények között vizsgálhattuk a Spodnam DC működését. A mért adatok átlagolásával reális képet kaphattunk a pergésveszteség csökkentésének megtérüléséről.

Az alábbi gazdaságokban végeztünk kísérleteket:

  • Barátság Mezőgazdasági Szövetkezet, Magyaratád – Laczkovics Sándor
  • Csákvári Mezőgazdasági Szövetkezet, Csákvár – Illés Jenő
  • Motacilla Kft., Lovasberény – Bori János
  • Seres Tamás, Kiskunfélegyháza
  • Dombegyházi Agrár Zrt., Dombegyháza – Bisztrai Richárd


A pergésveszteség csökkentésére szolgáló Spodnam DC kijuttatását deszikkáló szerrel együtt végeztük, és a kezelt táblarész termését a deszikkáló szerrel önmagában kezelt tábla terméséhez hasonlítottuk. Emellett végeztünk önálló Spodnam DC kezelést is, ahol a kontrol táblarész semmilyen kezelést nem kapott (tehát deszikkáló szeres kezelést sem). A kísérletek kezelésenként 5–10 hektár nagyságú területet érintettek.

A tavalyi vizsgálathoz hasonlóan idén is kétféleképpen mértük a pergésveszteséget:

  • tálcás módszerrel a betakarításkor felmerülő pergésveszteséget mértük,
  • a parcellák külön-külön történő betakarításával pedig az egymás közötti terméskülönbséget mértük meg, amely magába foglalja az érés során és a betakarítás alatt keletkező pergésveszteséget is.


A kísérleti eredmények értékelése során a Spodnam DC megtérülését kétféle terményárral is figyelembe vettük. Számoltunk egy pesszimistának tekinthető 80.000 Ft/ha, és egy reálisabbnak tűnő 110.000 Ft/ha árral.

A Spodnam DC önmagában történő kijuttatásakor a készítmény árán kívül a gépi munka költségeivel is számoltunk. A Spodnam DC deszikkáló szerrel történő együttes kijuttatása esetén viszont csak a megnövekedett szerköltséget vettük figyelembe, hiszen ebben az esetben csak a Spodnam DC ára merült fel többlet költségként (a deszikkáló szer és annak kijuttatási költsége eleve része volt a technológiának). A vizsgálat eredményei a következők:

A Spodnam DC megtérülése deszikkáló szerrel együtt alkalmazva: 5–7-szeres

A Spodnam DC deszikkáló szerrel egy menetben történő kijuttatását a deszikkáló szer önmagában történő kijuttatásához viszonyítottuk. A két kezelés pergésveszteség különbségének értékét a 80.000 Ft-os és a 110.000 Ft-os vélelmezett terményárral is kiszámoltuk.

A két kezelés közötti pergésveszteség különbség 300 kg/ha volt. Ez a megmentett termésmennyiség az alacsonyabb terményárral számolva 24.000 Ft, a magasabb árral számolva 33.000 Ft értéket képvisel hektáronként. A Spodnam DC szerköltségét, mintegy a befektetés értékét levonva, a megtérülés az első esetben több mint 5-szörös, a második esetben pedig több mint 7-szeres.

1. táblázat

Nufarm Repce deszikkáló szer

A Spodnam DC megtérülése önmagában alkalmazva: 2–3-szoros

Ha a Spodnam DC-t önmagában juttatjuk ki, a készítmény árán felül a kijuttatás költségével is számolnunk kell. A kezelt és kezeletlen területről betakarított termésátlagok azonban azt mutatják, hogy még önmagában is megtérülő befektetés a Spodnam DC használata.

A termésátlag különbségekből számolva a kezelés megtérülése 80.000 Ft-os terményárnál több mint 2-szeres, 110.000 Ft-os árral számolva pedig több mint 3-szoros.

2. táblázat

Nufarm deszikkálás megtérülése

Mikor keletkezik a pergésveszteség és milyen arányban?

Tálcás módszerrel a betakarításkor felmerülő pergésveszteséget mértük. Kiderült, hogy a pergésveszteség nagy része az érés során keletkezik, és csak kisebb hányada írható a betakarítás számlájára.

A 300 kg terméskülönbségből 55 kg (18%) a betakarításkor keletkezett, 245 kg (82%) pedig a betakarításig, az érés ideje alatt pergett ki.

A vizsgálat eredményei egyértelműen mutatják, hogy a különbség nagy része az érés során elpergett magokból adódik. Ezért fontos, hogy a Spodnam DC a megfelelő időben kerüljön ki a területre. Így a készítmény az érési folyamat alatt végig ki tudja fejteni termésmentő hatását, megvédve a repcét a szemek kipergésétől, és a gazdát az elvesző árbevételtől.

Nufarm repce pergésveszteség

Salamon György
Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook