Hírek

A szántóföldek közti mezsgyék kordában tartják a gyomokat

Francia kutatók kimutatták, hogy a korábbi elképzelésekkel ellentétben a mezőgazdasági táblák közötti mezsgyék miatt nem nő több gyomnövény a haszonnövények közt.


    A mezsgyék az európai agrár-környezetvédelmi programok egyik központi elemeként az agrártájban hivatottak megőrizni a biológiai sokféleséget. A művelt területek közt ezért sok helyütt füvesített sávokat hoztak létre. Az egyre nagyobb táblák ugyanis fokozatosan kiszorították a félig természetes élőhelyeket, vagy azok degradálódtak a szomszédos intenzív mezőgazdasági művelés következtében.

    Korábbi tanulmányokban tartottak azonban attól, hogy a bevetetlenül hagyott mezsgyék a gyomok mentsváraként és magraktáraként működhetnek, aminek következtében azok nagyobb arányban juthatnak be a haszonnövények közé. A Francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet (INRA) csapata füvesített mezsgyéktől öt méteren belül mérte a növényfaj-összetételt tíz szántón. A Weed Research című szaklapban részletesen megjelent és a BBC (www.bbc.co.uk) által ismertetett eredményeik szerint a mezsgyék hatására jelentősen megcsappant a táblán megjelenő gyomok száma.

    "Az lenne az ideális, ha az agrártájon belül új élőhelyeket lehetne létrehozni, amelyeket természetes növénytakaró borítana" – fejtette ki Bruno Chauvel, a tanulmány egyik szerzője.

    A jelenség magyarázata az lehet, hogy a gyomnövények többségének szüksége van a talajművelésre a túléléshez, a felszínen nem képesek kicsírázni. Így nagyobb eséllyel csipegetik fel a madarak vagy pusztulnak el például vízhiány, fagy miatt.

    Természetesen akadnak kivételek, például a szélterjesztésű fajok, de még a kifejezetten invazív fajok is eltűnnek a mezsgye környékéről – nyilatkozta a kutató. Hozzátette, hogy hosszabb távú tanulmányok szükségesek ahhoz, hogy mérni lehessen a mezsgyék biológiai sokféleségre gyakorolt jótékony hatását.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés