Hírek

A tavaszi árpa 90 százalékát már elvetették Zala megyében

A tavaszi árpa 90 százalékát már elvetették Zala megyében, földbe került a magborsó és megkezdődött a zab vetése is – mondta Fentős János, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának osztályvezetője.


A tavaszi árpát közel 4 ezer hektáron vetnek, mintegy 1215 hektáron már elkezdték vetni a zabot, és rövidesen megkezdődik a szója vetése is. A szándékok alapján, az idén közel duplájára, mintegy 2.470 hektárra nő a szója vetésterülete. A magborsó termesztése kevésbé jellemző a megyére, ezért az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is minimális, mintegy 85 hektáron vetették el.

    
Fentős János a folyamatban levő munkákról elmondta; jelenleg a napraforgó-, kukorica
vetés előtti talajlezárásokat végzik a termelők. A tervek szerint az idén ezer hektárral 4.830 hektárra nő a napraforgó vetésterülete. A kukoricát a tavalyi évhez hasonlóan, 50 ezer hektáron vetnek majd. A vetési szándék szerint összesen 64 ezer hektárnyi területen termesztenek idén tavaszi növényeket.

    
Lassan befejeződik az őszi kalászosok és a repce feltrágyázása, az őszi kalászosoknál már a gyomirtások is elkezdődtek. 


    
Az osztályvezető szólt arról is, hogy az őszi vetés
ű növények állapotának felmérése még folyamatban van, és csak a később dől el, hogy a kifagyások miatt hány hektárnyi területen kell a repcét kiszántani. 

    
Az őszi káposzta repcét egyébként 15 ezer hektáron vetették el. ősszel további 34 ezer hektárt vetettek be őszi növényekkel; 26.816 hektárt búzával, 4.500 hektárt árpával, 2.800 hektárt pedig tritikáléval. 


    
Hiányzik az eső, szárazak a földek – jegyezte meg összegzésként Fentős János. Zala megyében a januári ötéves csapadékátlag 44,7 milliméter, míg idén az év első hónapjában mindössze 14 milliméter csapadék esett. A februárban esett 19,5 milliméter csapadék is messze elmaradt a 30,6 milliméteres ötéves átlagtól, márciusban pedig mindeddig szinte alig volt esőzés.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés