Hírek

Az Öko-zöldségek 320-szor kevesebb peszticidet tartalmaznak, mint a hagyományosak

Alexander Bonde, baden-württembergi mezőgazdasági miniszter pénteken közzétette a legújabb öko-hatásvizsgálat eredményeit, mely a zöld párti politikus szerint egyedülálló ellenőrző program Németországban. Eszerint a tartományban az elmúlt évben négy hatóság végzett vizsgálatokat, melyek keretében mintegy 800, Baden-Württembergben kapható Bio-címkével ellátott mintát vizsgáltak be, és állítottak ki róla szakvéleményt.

Az eredmény: Az öko-termékeknél minden a lehető legnagyobb rendben van. Egyértelműen nagy különbség mutatkozik azonban a bio és hagyományos termékeknél a gyümölcsökben és a zöldségekben található növényvédőszer maradványok vizsgálatánál. „Az öko-hatásvizsgálat 2014-ben is igazolta, hogy az ökológiai termesztésből származó növényi élelmiszerek túlnyomórészt szermaradványmentesek. Az öko-zöldségekben található növényvédőszer mennyiség átlagosan 320-szor kevesebb, mint a hagyományos zöldségek esetében, az öko-gyümölcs terhelése 80-szor alacsonyabb, mint a hagyományos gyümölcsé”, közölte Bonde. A mintegy 300 növényvédőszer maradványra bevizsgált öko élelmiszerből, csupán öt esetében emeltek kifogást a félrevezető öko-jelzés ellen, a magas szermaradvány tartalom miatt. Ez azt jelenti, hogy az összes kockázatorientáltan vett minta 98 százaléka a kereskedelemben joggal viseli az öko-jelzést.  „A minták több mint fele szermaradványmentes volt, ez azt jelenti, hogy nagyon érzékeny vizsgálati módszerekkel sem lehetett semmilyen szermaradványt kimutatni”, jelentette ki Bonde befejezésül.

Az ökológiai gazdálkodás Baden-Württembergben a számok tükrében

Németországban folyamatosan növekszik az ökológiai módszerekkel megművelt terület, valamint a forgalom, amit az ágazat a bio-élelmiszerekkel elér. Baden-Württembergben 124.540 hektáron gazdálkodnak az ökológiai mezőgazdaság szabályai szerint. Ez a tartományban a mezőgazdaságilag hasznosított terület 8,8 százaléka. 3.316 mezőgazdasági üzem gazdálkodik ökológiai elvek szerint Baden-Württembergben.

Forrás: topagrar.com

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés