Hírek

Befejezéséhez közeledik a nyári betakarítási szezon Szolnok megyében

Napokon belül végeznek a kenyérgabona aratásával a gazdák az ország legnagyobb búza-termőterületével rendelkező Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol ezzel lényegében lezárul a nyári betakarítási szezon – közölte a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője.

Az összesen 18 ezer hektáron beérett őszi árpa június harmadik harmadában kezdődött aratását már befejezték, a termésátlag 3,4 tonna/hektár lett – tájékoztatott Kiss Róbert.
    
Az őszi búza június végén indult aratása szintén a végéhez közeledik: a termést adó 137.443 hektárból a hét közepéig 125.311 hektárt takarítottak be a gazdálkodók. A kenyérgabona átlaghozama közepes, nem éri el a 3,2 tonnát hektáronként.
    
Míg a búza ritka tőállománya miatt az előzetes várakozásoknál gyengébben teljesített, az őszi árpa termésátlaga jobb a vártnál – tette hozzá a szakember. Közölte azt is, hogy a szalma betakarításával 95.446 hektáron, míg a tarlóhántással 56.774 hektáron végeztek a termelők. Több helyen a rövid szárhosszúság miatt nem éri meg a szalmát betakarítani, inkább bemunkálják azt a talajba.
    
Kitért arra is, hogy a múlt év végi, illetve téli csapadékhiány, valamint a kemény fagy az őszi káposztarepcében idézte elő a legnagyobb veszteséget: a 25.000 hektáron elvetett növényből alig 6.000 hektár várt betakarításra. Ez a munka lényegében befejeződött, a termésátlag nem éri el a két tonnát hektáronként. Az 1352 hektáron termelt magborsó aratása ugyancsak véget ért, itt 1,3 tonnás az átlaghozam.
    
A helyi termelők ebben a szezonban mintegy 800 korszerű kombájnnal dolgoztak a Jász-Nagykun-Szolnok megyei földeken. Optimális időjárási körülmények mellett e géppark napi teljesítménye elérte a 14 ezer hektárt – fogalmazott az igazgató.
    
Emlékeztetett: a kalászos gabonafélék megyei termőterülete az országos termőterület 11 százalékát teszi ki. A gabonafélék közül ez a vidék rendelkezik az országban a legnagyobb őszi búza (az országos termőterület 12,7 százaléka), illetve őszi árpa esetén a második legjelentősebb (az országos termőterület 10 százaléka) termőterülettel.
    
A nyári aratású kalászosok és a repce összes termése 2012-ben mintegy fél millió tonnára tehető, így betakarításuk, közúton történő szállításuk rendkívül nagy odafigyelést kívánt e vidék termelőitől – hangsúlyozta.
    
Arra is utalt, hogy készleten lévő gabona nincs a megyében, a frissen magtárakba került kalászosok raktározása a rendelkezésre álló tároló kapacitás bevonásával biztonságosan megoldható, raktározási gondok egyelőre nem várhatóak.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés