Hírek

Bioüzemanyag vagy élelem? A jövőben nem kell választani

Világszerte komoly vitákat gerjeszt a bioüzemanyag előállításáért termesztett növények kérdése, az ellenzők szerint ezek „elveszik a helyet” az élelmiszer céljára vetendő termények elől. Az új kutatási eredmények szerint azonban a két különböző célú termesztési tevékenységet nem muszáj, sőt, nem éri meg szétválasztani.

„Olyan bioenergia termelési rendszereken dolgozunk, amelyek hosszútávon fenntarthatóak” – összegezte a kutatás célját Cristina Negri, az amerikai energiaügyi minisztérium Argonne laboratóriumának munkatársa. Mint arról a phys.org beszámol, a csapat egy Faibury térségében lévő kukoricaföldön végzett részletes adatelemzést, hogy kiderítse, hogyan működhet hatékonyan egymás mellett a biomassza és az élelmezési célú növénytermesztés.

A mezőgazdasági szakértők jellemzően szántókban gondolkodnak, amikor a termesztés irányát határozzák meg, az amerikai kutatócsoport azonban más módszert választott: a hozam és a talaj összetételének változása szerint részekre bontva vizsgálták meg a helyszínt és azt találták, hogy a leggyengébb hozamú régióknak a leggyengébb a nitrogénmegtartó képessége. Ezek a földterületek duplán veszteségesek: nem termelnek elég hozamot, ráadásul a gyengébb talaj nagylukú szűrőként engedi át a kiöntött műtrágyát, fölösleges költségeket okozva a gazdáknak.

A csapat biomassza növények, például energiafűz és köles vetésével orvosolná a kevésbé termékeny talajrészek problémáját. Ezek a termények mélyebb gyökérzetet fejlesztenek és több éven keresztül takaríthatóak be, így segítenek a nitrogén megtartásában. A Fairburybe telepített energiafűz ültetvények eddig műtrágya nélkül is jó hozamot produkáltak, a talaj nitrát tartalma 28 százalékkal csökkent úgy, hogy még két teljes termő szezon hátravan.

Syngenta Blog

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés