Hírek

Duplájára bővítette mezőtúri vetőmagüzemének kapacitását a Syngenta

Összesen 3,5 milliárd forinttal bővül a szerződéses termelők éves bevétele annak a beruházásnak köszönhetően, amely megduplázta a svájci székhelyű Syngenta mezőtúri vetőmagüzemének betakarítási és feldolgozó kapacitását – közölte a helyszínen a fejlesztés keddi, ünnepélyes átadása alkalmából a vidékfejlesztési miniszter.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: a 7,5 milliárd forintos beruházás a világ legkorszerűbb vetőmagüzemeinek sorába emelte a mezőtúrit, amely mintegy 150 állandó dolgozó mellett szezonálisan immár további 300 embernek ad megélhetést a térségben.
    
A fejlesztés 3,5 milliárd forinttal növeli a szerződéses termelők éves bevételét, összesen mintegy 6 milliárd forint jövedelemhez juttatva az érintett gazdálkodókat – fogalmazott.
    
A politikus rámutatott: az agrárium szerepe hazánkban és nemzetközi szinten is az ipari forradalomhoz hasonló változáson ment keresztül az elmúlt évtizedekben. A klímaváltozás és a Föld népességének növekedése, a környezetbarát, zöld gondolkodás térnyerése időről-időre új kihívások elé állítja a szakmát.     

A világ élvonalához tartozó magyar vetőmag ágazat ehhez képes volt alkalmazkodni, miközben a kormány elkötelezettséget vállalt a génmódosítás-mentes termékek előállítása mellett – tette hozzá.
    
Rámutatott: a gazdálkodók évente 190 milliárd forint értékű vetőmagot termelnek meg hazánkban, amelyből 70 milliárd forint árú a belföldön felhasznált mennyiség. Az exportra szánt 120 milliárd forint értékű termék előtt az elmúlt időszakban új piacok is nyíltak Oroszországban, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.
    
Jelezte: ez a környezet a Syngenta számára is kiváló feltételeket biztosít a minőségi vetőmag-előállításhoz. A társaság tevékenységét méltatva szólt arról is: a Syngenta Magyarországon a kukorica és az olajos növények kiemelkedő vetőmag-előállítója. A cég növényvédelmi és vetőmag üzletágának 2011-ben történt egyesítése pedig a vállalkozással partnerségben álló termelők versenyképességét is javította.     

Az eseményen Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója kijelentette: mára 700 millió eurós teljesítményével Magyarország a legnagyobb vetőmag-előállítóvá és –exportőrré nőtte ki magát a világon.     

Aláhúzta: ezen belül is jelentős tényező az a 13,5 milliárd forint, amelyet az elmúlt évtizedben az „intenzív, ám hosszútávon fenntartható gazdálkodás mellett elkötelezett”, a világ 90 országában jelen lévő és mintegy 26 ezer embert foglalkoztató Syngenta Mezőtúron befektetett. A most átadott fejlesztés révén az itteni üzem teljes egészében képes volna kiszolgálni Magyarország kukorica, napraforgó és repce vetőmag-igényét – fogalmazott a vezető.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés