2021.12.06., hétfő , Miklós

Növénytermesztés

2012. július 12. csütörtök • 15:51

Fazekas Sándor: néhány nap múlva befejeződhet az őszi búza aratása

Néhány nap múlva befejeződhet az őszi búza aratása, mivel a gazdálkodók már a betakarítás több mint 60 százalékával végeztek az országban - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter karcagi határszemléjét követően az MR1-Kossuth rádió 180 perc című műsorában csütörtökön.

A miniszter hozzátette: az ország kenyérnek valója az idén is megterem, lesz elegendő vetőmag és takarmánynak való is, sőt, mintegy egymillió tonna kivitelre is jut a kenyérgabonából. Az országos termésátlag hektáronként 3,8 tonna körül mozog - a minőség jó, sok helyen kiváló -, így az előző évinél némileg gyengébb, de jó közepes termés lesz az idén őszi búzából.
    A búza ára általában 50-55 ezer forint körül mozog, de vannak térségek, ahol már ennél is magasabb az ár - 60 ezer forint körül van tonnánként. Fazekas Sándor minden gazdálkodónak - aki teheti - azt ajánlotta: tárolja a búzát, ne közvetlenül a kombájn mellől értékesítse.
    A miniszter szerint ugyanis lesz kereslet a javító minőségű magyar búza iránt a környező és a távolabbi országokban is, mivel az aszály nemcsak Magyarországon csökkentette a termésmennyiséget. Fazekas Sándor ennek ellenére nem számít a kenyér árának emelkedésére, mivel azt a búza - azaz a liszt - árán kívül számos egyéb tényező, például az energia ára is befolyásolja.
    Jelezte ugyanakkor, hogy a kukoricának és a napraforgónak jól jött a csapadék, az utóbbi napok nagy hősége ugyanis nagyon kedvezőtlen volt a tavaszi vetésű növények számára. A  növények több helyen megsültek, illetve a kukorica levele már furulyázott, ami a vízhiány biztos jele.

Forrás: MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.