2020.04.03., péntek , Buda,Richárd

Növénytermesztés

2012. április 18. szerda • 08:20

FruitVeB: jelentős károkat okoztak a húsvéti fagyok

Az előzetes felmérések alapján a múlt évi fagykárnál jelentősebb károkat okoztak az idei húsvéti fagyok az országban a gyümölcsösökben - mondta az MTI-nek Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke.

Az elnök közölte: a múlt évben a fagykár mértéke 25-30 százalék között mozgott. Az idén ez az arány elérheti akár 40-50 százalékot is egyes gyümölcsfajtáknál, illetve fajoknál.

Hozzátette: egyes helyeken még nagyobb károk is előfordulhatnak, mivel a fagy az egész ország területét érintette, ellentétben a tavalyival.

Az előzetes szemrevételezés szerint a legnagyobb kárt a rendkívül hideg idő a csonthéjasoknál okozta. Legjelentősebbek a károk a kajszi- és őszibarackosokban, a cseresznyéskertekben, a meggy- és szilvaültetvényeken.

A fagyok nagy kárt tettek többek között Nógrád megyében, a Duna-Tisza közén, az Ormánságban, Békés és Csongrád megyében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szatmári területén.

Mártonffy Béla ugyanakkor jelezte, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében úgy tűnik az almaültetvényekben nem keletkezett nagyon nagy kár, mivel nem teljes virágzásban érte a fagy a növényeket. Hozzátette: a kárfelmérés várhatóan három hét múlva lesz teljes.

A FruitVeB elnöke beszélt arról is, hogy a belföldi ellátásban várhatóan nem okoz majd gondot a gyümölcsösöket ért kártétel, ám a kivitel kevesebb lehet.

Mártonffy Béla felhívta a termelők figyelmét: mielőbb jelentsék be pontosan az elszenvedett károkat. Emellett arról is beszélt, hogy a technológiai korszerűsítés keretében a fagykár-elhárítási lehetőségeket komolyan számba kell venni, és a védekezést a technológiai folyamat részévé kell tenni.


Forrás: MTI


 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.