Hírek

Hibridbúza: stressz-tűrésben nincs különb

A SAATEN-UNION Hungária Kft. a Belvárdgyulai Mezőgazdasági Zrt-vel, a Bóly Zrt-vel és a Szekszárdi Növény Zrt-vel közösen tartott hibridbúza bemutatót és határszemlét 2012. június 19-én. A rekkenő hőség ellenére termelők tucatjai voltak kíváncsiak a baranyai nagyüzemi kísérletek eredményeire.

Blum Zoltán, a SAATEN-UNION Hungária Kft. ügyvezetője mutatta be részletesen a termelőknek a bólyi és a belvárdgyulai táblákon található hibrideket. „A hibridnemesítés előnyeiről már számtalanszor hallottunk, a gyakorlatban bizonyítottak kukoricában, napraforgóban, valamint repcében. Kalászosoknál már más a helyzet, egy folyamat elején tartunk, de minőségben és a változó körülményekhez való alkalmazkodásban már sikereket értünk el.” – kezdte a határszemlét az ügyvezető.

A hibrid egy olyan növény, amely egyesíti magában szülei különféle génjeit. A hibrid a szülői gének kombinációjából alakul ki, ezáltal érdekes tulajdonságok jönnek létre. Általában – de búzánál és más gabonaféléknél mindenképpen – a hibridek előnyöket mutathatnak fel. Ezt nevezzük heterózisnak.

A heterózishatás a gabonánál többszörösen pozitív hatású, mind a gyökérzet növekedése, a vegetatív tömeg, mind pedig a kalászban lévő szemek száma és ezzel a hozam tekintetében. A hibridbúza gyökérstruktúrája többnyire jobb, mint a hagyományos fajtáké. A talajt jobban átszövik a gyökerek, biztosítva ezzel a jobb tápanyag felvételt és a hozamstabilitást – a termőhelytől, a termelési módtól és az évjárattól függetlenül.
A SAATEN-UNION hibridbúzái erőteljesebb és mélyebbre hatoló gyökérzetükkel nagyobb szívóerőt tudnak kifejteni a talajban, így a tápanyag- és vízhasznosító-képességük is felülmúlja a hagyományos fajtákét. A fajtákkal szemben szinte hihetetlen terméstöbblet elérésére képesek a forró, aszályos évjáratokban, míg kedvező évjáratokban képesek megmutatni azt az elképesztő terméspotenciált, amely bennük rejlik. A hibridbúzák a fajtákkal szemben nagyobb vitalitással, fiziológiai aktivitással, valamint robosztussággal rendelkeznek. Ez a teljesítménytöbblet biztosítja a magasabb és biztosabb termésszintet, különösen az olyan nehéz termelési helyzetekben (talajadottságok, szárazság, kedvezőtlen elővetemény, stb.) amikor a fajták nem képesek a bennük rejlő genetikai potenciál kiaknázására. A heterózishatás a búzánál erősíti a növekedési hajlamot, a levelek növekedése is sokkal határozottabb. Gyakran a nitrogén is erősebben mobilizálódik, jobban eljut a kalászok és ezzel a szemek irányába.

A hivatalos hazai fajtakísérletek és az üzemi szintű termelési tapasztalatok is egyértelműen igazolják a hibridbúzák hozam- és jövedelmezőség fölényét, elsősorban a nem optimális termőhelyi körülmények között. A gyengébb talajadottságú, továbbá a szárazságra hajlamos termőhelyeken, aszályos évjáratokban ugyanis kiválóan érvényesül a jobb stressz-toleranciájuk. Ez önmagában nem csak a nagyobb termésben, hanem az egyes évjáratok termésstabilitásában is megjelenik. Nagyobb, mélyebbre hatoló gyökérzetük a talaj tápanyag- és vízkészletére nagyobb szívóhatást tud kifejteni. Az elvégzett lizimeter- és tenziometer-kísérletek szerint a vegetáció utolsó négy hetében a hibridek gyökérzete által a talajban kifejtett szívóerő jelentősen, mintegy 40%-kal meghaladta a hagyományos fajtákét.

A 60, 90 és 120 cm mélyen végzett mérések szerint még a két vizsgált rozsfajta gyökérzete sem tudott akkora szívóerőt kifejteni a talajban, mint a hibridbúzáé. A hibridbúzák minősége harmonikus és minőségorientált tápanyagellátás mellett, intenzív növényvédelmi technológiával kiegészítve általában megfelel a malmi felhasználás követelményeinek.

A hibridbúzák vetésnormája jóval alacsonyabb, mint a fajtáké (1,5 millió mag/ha, kb. 70-80 kg/ha!), sok esetben annak felét sem éri el. Javasolt korai vetése miatt rovarölő szeres csávázószerrel kezelt vetőmag használata azonban ajánlott. A Bóly Zrt. tőszámkísérleteiben egészen 800.000 mag/ha-tól indultak kísérletek az egyenként 15 hektáros parcellákban. Ez az alacsony tőszám még a hibridbúza feltűnő bokrosodása ellenére is „ritkás” eredményt mutatott. Egybehangzó vélemény alakult ki a határban: 1.200.000-1.500.000 mag/ha lesz az optimális.

„2011 őszén 800 hektárra, összesen 15 termelőüzembe helyeztünk ki hibridbúza vetőmagot a dél-dunántúli régióban. Az idei terméseredményekkel kapcsolatban előzetes jóslatokba nem szeretnék bocsátkozni, de a fajtabúzákkal szemben az elméleti 17-20% terméstöbbletet valószínűleg tudják produkálni.
Nem konvencionális termékről beszélünk, a vetőmag ára valóban magasabb a fajtabúzákénál, de az igazolt terméstöbblet különösen a környékbeli etanol üzemek épülésével és majd folyamatos igényével stabil bevételt jelenthet a gazdálkodóknak. Sőt, a francia vetőmag-előállítás monopolhelyzetének várható megszűnésével a vetőmag-előállítás is termelői alternatívát jelenthet hazánknak. – egészítette ki Szalma József, a Szekszárdi Növény Zrt. képviseletében.

A SAATEN-UNION évről-évre nagyszámú új hibridet vizsgál a hivatalos fajtakísérletekben. A HYLAND volt az első államilag elismert hibridbúza hazánkban, 2010-ben és 2011-ben a GOSZ-FIT fajtakísérletekben is bizonyította már az akár 2 t/ha terméstöbbletét, továbbá a lisztharmat és rozsda ellenálló képességét. A 2011-es hazai vizsgálatok szerint a közeljövő hibridjei közül különösen a HYXO és a HYBERY azok az újdonságok, amelyek a széles körben használt HYSTAR mellett jó eredmények elérését teszik lehetővé hazai körülmények között.

 

Az újdonságként megjelenő HYXO és HYBERY hibridek intenzív technológia mellett (korai vetésidő, kiegyensúlyozott-harmonikus tápanyagellátás) malmi minőség elérésére képesek oly módon, hogy a hagyományos fajtákhoz mérve jelentős terméstöbblet megcélzása válik reálissá.

SAATEN-UNION (www.saaten-union.com)  

Mottónk – „Nemesítés a jövő”

A SAATEN-UNION GmbH (alapítva 1965-ben) hét közepes méretű, több mint 100 éves nemesítési tapasztalattal rendelkező nemesítő ház szövetsége, mely valamennyi európai termőhely számára hatékony és egészséges fajtákat kínál. A siker alapja: gyakorlatias megoldások, technológiai vezető szerep és egy széles, aligha felülmúlható genetikai bázis több mint 40 mezőgazdasági növényfaj vonatkozásában.

A SAATEN-UNION a nagy jövedelmezőséget biztosító növényfajokon kívül az adott területi viszonyokhoz jól illeszkedő további fajok sokaságát kínálja. Ezáltal a vállalatnak lehetősége nyílik arra, hogy a különböző területek know-how ismereteit hatékonyan össze tudja kapcsolni egymással és modern genetikát tudjon biztosítani a bővülő és fenntartható vetésforgókhoz.

A SAATEN-UNION csoportban Európa szerte 780 munkatárs dolgozik, közülük 70 Isernhagen-ben a cég központjában. Ennek a decentralizált szerkezetnek köszönhetően az egyes országokban jellemző egyedi sajátosságok figyelembevételével tudjuk az adott piacon jelenlétünket erősíteni. Ezt az értékesítési koncepciót igazolja a dinamikus forgalomnövekedés a legkülönbözőbb európai piacokon, így Magyarországon is.

A nemesítőházak hazai képviselője a SAATEN-UNION Hungária Kft. (8132 Lepsény, Vasút u. 57.,

www.saaten-union.hu)

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook