Hírek

Jó ütemben haladnak a tavaszi mezőgazdasági munkák Fejér megyében

A hűvös idő ellenére folyamatosan, jó ütemben végzik a tavaszi mezőgazdasági munkákat a gazdálkodók Fejér megyében: a tervezett terület nagyobb részén már elvetették a tavaszi árpát, a magborsót, a zöldborsót és a cukorrépát, s vetik a napraforgót és a kukoricát – mondta el az MTI-nek a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője.

Czetnerné Kócsa Márta tájékoztatása szerint a gazdaságok túljutottak az őszi kalászosok első fejtrágyázásán, s még az eső megérkezése előtt igyekeztek kijuttatni a második adag műtrágyát is. Jelenleg megyeszerte az ősszel elvetett kalászosok gyomirtásán dolgoznak, ennek a munkának a hatvan százalékán már túl vannak.

A tavalyinál tíz százalékkal nagyobb területen, 38 ezer hektáron vetnek napraforgót az idén a dunántúli megyében. Miután a márciusi időjárás lehetővé tette az olajos magvú növény vetésének korai megkezdését, mostanra a terület mintegy háromnegyedén végeztek is a munkával annak ellenére, hogy a termelők egy része a hatékony gyomirtás érdekében megvárta a vetéssel a csapadék megérkezését.

A száraz, meleg idő hatására április első napjaiban megkezdődött a kukorica vetése is Fejérben. S bár az utóbbi napok hűvös időjárása nem optimális a takarmánynövény számára, a korszerű, új hidegtűrő hibridek – köztük a martonvásári nemesítésű fajták – jó eséllyel vészelik át a hideg napokat. A tervezett terület egynegyedén már végeztek a vetéssel. Az idén 93.500 hektár kukorica vetését tervezik a gazdák, ami 5.000 hektárral kevesebb a múlt évinél.

A már ősszel elvetett növények, s a tavaszi vetések számára egyaránt nagyon fontos lenne a kiadós csapadék. A talajok ugyanis szárazak, vízhiányosak. Eddig a korábbi, átlagosan 140 milliméternyi csapadék helyett ugyanis április közepéig mindössze 65-70 milliméter eső hullott a megyében.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés