Hírek

Jövő héten már aratják a búzát

Ha a héten nem érkezik jelentősebb mennyiségű csapadék, az elmúlt évek legjobb minőségű búzatermése kerülhet a magtárakba, 90 százalékban malmi minőségben − mondta Petőházi Tamás, a Gabonatermelők Országos Szövetségének (GOSZ) ügyvezető titkára.

 

    A tagoktól érkező visszajelzések szerint elsősorban a szárazabb területeken, főként Hevesben, az Alpokalján és a Dél-Alföldön kezdhetik meg a betakarítást. A várható hozamok vegyesek, főleg amiatt, hogy az idén zónákban és sávokban érkezett a csapadék, így akad olyan tábla, aminek az egyik felén kifejezetten jó, míg a másikon szegényes a termés.

    Országos szinten közepes, 3,5−3,8 millió tonnás termés várható. A vidékfejlesztési tárca legutóbbi aratási koordinációs bizottsági ülése után 950 ezer hektár betakarítható területről tett említést, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) prognózisa viszont 900 ezer hektárnál kisebb területet említ, míg Vancsura József, a GOSZ elnöke egy korábbi nyilatkozata szerint 800-830 ezer hektárról lehet majd betakarítani a terményt.

    Ez, és a várható hozamok becslése körüli nehézségek − valamint a gabona-feketekereskedelem becsült nagysága − miatt továbbra is feszültségeket okozhat mind a malom-, mind az élelmiszeriparban, hogy meddig elég és milyen áron lesz beszerezhető a magyar előállítású alapanyag. Piaci szereplők szerint megeshet, hogy élénkebb kereslet esetén havi 4-500 ezer tonnás kiszállítási átlaggal számolva akár már novemberre elfogyhat az exportálható, várhatóan 2 millió tonnás búzakészlet. A likviditáshiánnyal küzdő malmok a tavasszal kénytelenek voltak 80 ezer forintos áron is vásárolni, és a hitelképességük azóta aligha változott − így ismét nem várható jelentősebb készletezés a részükről. A termelői szervezetek már kezdeményezték a vidékfejlesztési tárcánál, hogy valamilyen formában segítse a malomipar felvásárlási lehetőségeit, de szerintünk az is segítene, ha az állami tulajdonú Concordia vagy TIG nagyobb készleteket venne − mondta Petőházi Tamás.

    Az árak alakulása kiszámíthatatlan. A MOSZ múlt heti adatai szerint várhatóan 55−60 ezer forintos tonnánkénti búzaárral indulhat a szezon. A GOSZ tapasztalatai szerint bár kereslet lenne, egyelőre óvatos tapogatózás mutatkozik a búzapiacon, inkább mindenki kivár a szerződéskötéssel.

    A szabadpiacon a takarmányárpa 45−50 ezer forintos tonnánkénti ára lehet irányadó, valamint a nemzetközi kereslet alakulása. Az orosz és az ukrán exporttilalom feloldása átmenetileg csökkentette a rekordmagas nyugat-európai árakat is − két-három hét alatt 220 euróról 200 alá −, azonban az Európában és a Fekete-tenger térségében továbbra is pusztító aszály hatására valamennyi jelentősebb elemző és kereskedőház csökkentette idei termésprognózisát, ami aratás után ismét fölfelé hajthatja az árakat.

Terméseredmények 2010-ben*
  Összes 2005−2009-es évek
  termés termésátlaga
  (ezer tonna) (tonna hektáronként)
őszi búza 3500 4,206
őszi árpa 664,76 3,989
Rozs 59,2 2,314
Tritikálé 313,119 3,333
Tavaszi árpa 275,282 3,263
Zab 73,077 2,463
Repce 552,462 2,356
Magborsó 36,317 2,247

*augusztus 2-i adatok alapján   
Forrás: MGSZH

    Az árpa aratása már a végéhez közelít, a GOSZ adatai szerint 3–5 tonna között szóródik a hektáronkénti átlaghozam, a minősége pedig jó lett. Zajlik a repce betakarítása is, vegyesek a terméshozamok, még egyes régiókon, megyéken belül is. Az eddigi tapasztalatok alapján az 1–3 tonnás átlagok is elmaradnak az átlagos években megszokottól, és várhatóan a szokásos 2 tonnás országos átlag sem lesz meg. A kukorica- és napraforgó-állományok egyenletesen fejlődnek, pár térségben azonban már a csapadékhiány jelei mutatkoznak a növényeken. A foltokban érkező csapadék miatt eltérő mértékben ugyan, de leginkább a Duna–Tisza közén okoz gondot a szárazság.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés