Hírek

Kipróbált megoldások különböző kukorica gyomirtási helyzetekben

A kukorica gyomirtó szereinek száma rendkívül nagy. Ennél talán csak a különböző gyomirtási helyzetek száma nagyobb. Utóbbiak szakszerű megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

„Mezőgazdasági vállalkozóként számomra és gazdatársaim számára is nagyon fontos megismerni az új kukorica hibrideket és gyomirtási technológiákat. Ezért saját területemen évről-évre a főbb fajtatulajdonosok legújabb hibridjeit és néhány növényvédőszer-gyártó cég aktuális újdonságait kipróbálom, majd az eredményt bemutatom társaimnak is. 2011-ben a Nufarm Zeagran Nico N csomagját is beállítottam. Tökéletesen működött, a hűvös tavaszi időjárás ellenére napok alatt kitakarította a kétszikű gyomokat és a fűféléket is sikeresen irtotta, a parcella gyommentességét betakarításig biztosította. A készítményt jövőre nagyobb területen is használni fogom és ajánlom gazdatársaimnak is.”

Nufarm - Fehérvári István

Fehérvári István, mezőgazdasági vállalkozó, Alap

„Békés megyében gazdálkodunk, 600 hektáron. Ebből általában 200 hektáron termesztünk kukoricát. Ezen kívül 150–180 hektár Clearfield napraforgónk szokott lenni. Az utóbbi években a magról kelő kétszikű gyomok mellett a napraforgó árvakelés jelenti a fő problémát a kukorica gyomirtásában. A Nufarm területi képviselőjének javaslatára választottuk a tartamhatással is rendelkező Zeagran 340 SE tartalmú termékkombinációt. Az eredmény rendkívül meggyőző volt. A magról kelő kétszikűek a napraforgó árvakeléssel együtt már a kezelés után öt nappal teljesen elpusztultak, így a kukoricánk szépen fejlődött. A kezelést követően kaptunk csapadékot, így a készítmény tartamhatása egészen a tenyészidő végéig megmutatkozott.”

Nufarm - Misinkó Géza

Misinkó Géza, Gyula

„Családi gazdaságunk 550 hektáron, közepes minőségű talajokon gazdálkodik. Ebből évek óta 200 hektáron termelünk kukoricát, mert nálunk ezzel a növénnyel lehet a legmagasabb hektáronkénti jövedelmet előállítani. Amint az elmúlt években, úgy 2011 tavaszán is sikeresen védekeztünk az egyszikű gyomok elleni preemergens kezeléssel. Kétszikűek ellen 2,4-D hatóanyagot használtunk, de sajnos kevés sikerrel. Ekkor kértem a Nufarm helyi képviselőjének segítségét, aki a Zeagran 340 SE gyomirtó szer 2 literes dózisát javasolta kijuttatni hektáronként. A hűvös időjárás ellenére a készítmény mind a magról kelő, mind az évelő kétszikű gyomokat tökéletesen és rendkívül gyorsan kiirtotta, hatását egészen a betakarításig megtartotta. Úgy vélem, a sikeres gyomirtás is jelentősen hozzájárult, hogy szeptember közepén 9 tonna kukoricát tudtunk betakarítani hektáronként, 16%-os víztartalommal. A Zeagran 340 SE jövőre is a gyomirtási technológiánk része lesz, mivel igen kedvező ár-érték aránya lehetővé teszi, hogy jelentős többlet jövedelemre tegyünk szert a segítségével.”

Nufarm - Keresztes István

Keresztes István, családi gazdálkodó, Bodmér

„Összesen 810 hektáron gazdálkodunk. A kukorica gyomirtás tervezett technológiája 2012-ben acetoklór hatóanyagú alapkezelés és szükség esetén kiegészítő állománykezelés volt. A tavaszi szárazság miatt gyakorlatilag a teljes területet felül kellett kezelni. Főként libatop, parlagfű és disznóparéj jelent meg a tábláinkon, az évelők nem jellemzők ezen a területen. A tervezett felülkezelés előtt esett, így néhány napot csúsztunk a permetezéssel. Ez elég volt ahhoz, hogy a tömegesen kikelt libatop nagyot nőhessen. A megerősödött gyomok ellen a Zeagran 340 SE gyomirtó szert 2,5 literes dózisban juttattuk ki. Magam is meglepődtem, hogy a készítmény milyen gyorsan leperzselte a nagyra nőtt gyomokat. Gyakorlatilag az összes kétszikűt elpusztította, még az acatot is leperzselte, így teljesen tiszta lett a terület. A későbbiekben újra kelést nem tapasztaltam, betakarításig gyommentes maradt az állomány. A kukorica levelén némi pettyeződés ugyan látható volt, de ez a fejlődésben nem gátolta a kultúrnövényt. Ahol az egyszikű fertőzés erősebb, és várható volt az évelő egyszikűek megjelenése, ott a Zeagran Nico N csomagot használtuk. A gyűjtőcsomagban lévő Nic-It nagyon jó hatékonysággal irtotta a területen lévő fűféléket, a kakaslábfüvet és a fenyércirkot is. A csomag Zeagran része pedig hasonlóan dolgozott a kétszikűek ellen, mint az önálló kezelésben. Mind a Zeagran 340 SE, mind a Zeagran Nico N gyomirtó szer csomag jó választás. Mindkettővel nagyon jó gyomirtó hatás érhető el, nagyon kedvező áron. Mindenkinek jó szívvel ajánlom.”

Nufarm - Sárosdi Zoltán

Sárosdi Zoltán, Magyar Tenger Mezőgazdasági Kft., Zamárdi

Ahogy idén, úgy 2013-ban is bevált gyomirtó szereket, kipróbált gyomirtási technológiákat ajánlunk a jövedelmező kukoricatermesztéshez. Sőt, az új évben egy új rovarölő hatású készítménnyel is jelentkezünk, amely a kukorica talajlakó és fiatalkori kártevői ellen nyújt megbízható védelmet.

Salamon György

Nufarm Hungária Kft.

www.nufarm.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés