Hírek

Korábban kezdődik az idei aratás

A szokásosnál korábban, akár már tíz nap múlva elkezdődhet az árpa aratása − mondta a Napi Gazdaságnak Vancsura József, a Gabonatermelők Országos Szövetségének főtitkára.

Az elmúlt hetek szárazabb időjárása, illetve a tájegységenként eltérő csapadékmennyiség miatt különböző a vetések állapota: a több csapadékot kapott táblákon normális ütemben fejlődnek a növények, a szárazság miatt azonban sok helyen felsültek a vetések, kényszerérésben vannak a növények. Egyelőre úgy tűnik, az időjárás függvényében június végére − amikor az aratás hagyományosan kezdődni szokott − a 102,5 ezer hektáron vetett árpa túlnyomó részét le is arathatják a termelők.

A következő hetek időjárása dönti el, hogy szükség lesz-e a repce érésének gyorsítására vagy magától is beérik a 160 ezer hektáron megmaradt vetés. Az ország nagy részén június végére várják a búza aratásának indulását, egyelőre tarthatónak látszik a korábbi, 3−3,5 millió tonnás, közepes termésre szóló becslés − tette hozzá Vancsura. Az elmúlt hetekben érdemben nem változott a búza ára a fizikai piacon, jelenleg a takarmány minőségért tonnánként 47, a javító minőségű étkezési búzáért pedig 53 ezer forintot adnak a kereskedők. A termelők bíznak benne, hogy az európai terméskiesés és a csökkenő globális készletek miatt szinten maradnak az árak, mivel ez kompenzálná a magasabb önköltséget.

 
A Budapesti Értéktőzsde áruszekciójában május második felében a búza jegyzése 6 százalékos növekedéssel, tonnánként 55 ezer forintot ért el, a kukorica pedig az 54−55 ezer forintos sávban ingadozott az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése szerint.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook