Hírek

Magyar Agrárkamara: jelentős terméskiesés lehet a kukoricánál

Jelentős terméskiesést is okozhat a kukoricánál az elmúlt időszak forró és száraz időjárása, az aszály több helyen súlyosan károsította a termést a Magyar Agrárkamara Növénytermesztési Osztályának jelentése szerint. Az első hivatalos termésbecslést az MTI információi szerint a hónap végén teszik közzé a szakértők.

 Magyarországon az idén 1,262 millió hektáron vetettek kukoricát. Ahhoz, hogy az országosan szükséges 4,5 millió tonna termés meglegyen, hektáronként minimálisan 3,5 tonnás hozamnak kell lennie. Egyes szakértők nemrégiben még a 8 millió tonnás termést is elképzelhetőnek tartották az idén kukoricából Magyarországon.
    A magyar kukoricaállomány jelenleg a címerhányás állapotában van. Ebben az időszakban növényvédelmi szempontból az amerikai kukoricabogár jelenti a legnagyobb veszélyt. Virágzáskor a gyapottok bagolylepke és a kukoricamoly károsítja a kukoricát. A kártevők ellen több növényvédő szer is forgalomban van, azonban gazdaságossági okokból ezeket ritkán alkalmazzák a termelők.
    Piaci elemzők szerint a csapadékhiány elhúzódása esetén a következő két hónapban akár 13 százalékkal is emelkedhet a kukorica világpiaci ára. A csapadékhiány ugyanis több közép-kelet európai országban és az Egyesült Államokban is komoly gondot okoz – tartalmazza az összegzés.
    A takarmánykukorica termelői ára jelenleg 54-56 ezer forint körül mozog tonnánként Magyarországon.

Forrás: MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés