Hírek

Magyar Agrárkamara: romlott a napraforgó-állományok állapota

A Magyar Agrárkamara Növénytermesztési Osztályának jelentése szerint a forró és száraz időjárás miatt az elmúlt napokban észrevehetően romlott a két héttel ezelőtt még jó állapotban lévő napraforgó-állomány állapota – tájékoztatta a köztestület kedden az MTI-t.

A közlemény szerint az idén rekord nagyságú területen, 617 ezer hektáron termesztenek napraforgót Magyarországon, azonban aggodalomra ad okot az elhúzódó kedvezőtlen időjárás.
    A napraforgó növény-egészségügyi helyzete ugyanakkor még kielégítő. A termelők többsége eddig két alkalommal védekezett a gombák és rovarok – főleg levéltetvek – ellen. A későn – javarészt a kipusztult repce helyére – vetett állományok növényvédelmére fokozott figyelmet kell fordítani, itt ugyanis jelentősen megnő a peronoszpóra megjelenésének kockázata.
    Tavaly áprilisban a napraforgómag telephelyi termelői ára 115-120 ezer forint volt tonnánként, június közepén egy tonna napraforgó 110-115 ezer forintot ért, majd július derekán már csak 103-106 ezer forintot adtak tonnájáért. A termelői árak most tonnánként 120-125 ezer forint körül mozognak – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés