Hírek

Magyar bioszén-technológia váltja ki a műtrágyát?

A hagyományos műtrágya helyettesítésére alkalmas bioszén előállítását szolgáló technológiát fejlesztettek egy magyar szakemberek által vezetett, európai uniós támogatású projekt keretében.

A kutatásban 14 partner cég és 10 európai uniós ország vett részt, a fejlesztést irányító konzorcium tagja volt a Terra Humana Kft. és a Wessling Hungary Kft.  Szunyogh Gábor, a Wessling Hungary Laboratórium munkatársa elmondta, hogy a Refertil projekt 2011. október elseje és 2015. szeptember 30. között valósult meg az Európai Unió csaknem 3 millió euró értékű támogatásával, a projekt összköltsége több mint 4 millió euró volt.

Edward Someus, a projektet vezető Terra Humana Kft. ügyvezetője közleményben ismertette: a projekt célja a szerves melléktermékekből újrahasznosított, biztonságos bioszén és biofoszfát technológiák, illetve termékek fejlesztése, tesztelése volt, amelyek az Európai Unió jogszabályainak megfelelő paraméterekkel rendelkeznek.

A Refertil projekt egyik legfontosabb terméke az élelmiszer minőségű állati csontból előállított bioszén, ez  2-5 milliméteres, fekete színű granulátum, amelyet a hagyományos műtrágyákhoz hasonlóan lehet alkalmazni. Az újrahasznosított biofoszfát használata a termés mennyiségét legalább 10, míg a termék értékét akár 20 százalékkal is emeli, emellett növeli a talaj termékenységét, helyreállítva annak természetes egyensúlyát. Előnye a műtrágyákkal szemben, hogy ellenőrzött módon szolgáltatja, adagolja a foszfort – olvasható a közleményben.

A közlemény szerint az új technológia alkalmazásával csökkenthető a hagyományos foszfát műtrágyák használata. Ez megoldást jelenthet az EU nagymértékű foszfátkitettségének költséghatékony és környezetbarát csökkentésére, a mezőgazdasági talajbiztonság és a foszfor-tápanyagellátás növelésére – emelték ki. 

A kutatás eredményeit a Wessling Hungary Kft. laboratóriumában végzett akkreditált vizsgálatok is alátámasztották – ismertették a közleményben. 

Tájékoztattak arról is, hogy Európában a termésnövelő anyagokra (komposzt, bioszén) elsőként a Wessling Hungary Kft. szerezte meg az akkreditált státuszt, valamint hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az első hatóság, amely kiadta az első bioszén hatósági engedélyt a Terra Humana Kft. részére.

A konzorcium résztvevői szerint Magyarország az Európai Unión belül az újrahasznosított foszfát gyártásának tudományos és ipari tudásközpontjává, illetve rövid időn belül elsődleges nemzetközi mezőgazdasági beszállítóvá válhat.

mti
 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook