Hírek

Megkezdődött az almaszüret: 24-26 Ft a léalma kilója

Megkezdődött az almaszüret a gyümölcsösökben és munkába álltak a sűrítményt készítő üzemek is – közölte az Alma Terméktanács elnöke.

Takács Ferenc, az újfehértói központtal működő Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács vezetője elmondta: az ország mintegy 25 ezer hektáros almatermő területén már szedik a Gála fajtájú gyümölcsöt, amely 10 százalék feletti arányban terem a kertekben.

Megkezdték a feldolgozást a sűrítményt gyártó üzemek is, amelyek nettó 24-26 forintot fizetnek az átvett alma kilogrammjáért.

Takács Ferenc hozzátette: tavaly nettó 12 forinttal indult a feldolgozói szezon, mivel akkor az elmúlt húsz év legnagyobb almatermése volt, több mint 900 ezer tonna.

Az idén a becslések szerint 500 ezer tonnához közeli termést várnak a szakemberek, így most nagyobb a kereslet, ezért várhatóan az induló 24-26 forintos léalma-felvásárlási ár emelkedni fog –  hangsúlyozta a terméktanács elnöke.

A legnagyobb feldolgozó továbbra is az osztrák érdekeltségű Agrana-Juice Magyarország Kft., amely a vásárosnaményi, hajdúsámsoni és anarcsi üzeme mellé megvásárolta az érsekvadkerti gyárat is. Ugyancsak tulajdonost váltott a vajai Zöldség Gyümölcs Kft. léüzeme, a Döhler Hungária Kft. vásárolta meg és 70 ezer tonnáról, 100 ezer tonnára bővítette a kapacitását.

A legtöbb almatermő területtel rendelkező cég Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében sűrítőüzemmel rendelkezik továbbá a mátészalkai Első Szatmári Almafeldolgozó (ESZAT) Kft., a nagykállói Brix Trade Kft. és a nyírmadai Rauch Hungária Kft. is, ahol ugyancsak megkezdődött az alma ipari célú felvásárlása.

Az alma terméktanács elnökének tájékoztatása szerint a tavaszi fagyok és a nyári aszály miatt a 25 ezer hektárnyi almás terület egyharmadában, a megfelelően öntözött ültetvényekben várható csak jó, vagy elfogadható termés. Ott a Gála és a Pinován almafajtából jó szüret ígérkezik, míg az Idared fajta mennyisége attól függ, hogy jó időjárás esetén októberig nagyobbra nő-e a gyümölcs. A Jonagold, a Mutsu és a Golden fajtákból rosszabbak a terméskilátások. A Jonatán fajta a hagyományos, illetve elöregedett ültetvényekben pedig többnyire gyenge termést mutat.

MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés