Hírek

NAGY TERMÉS, KÖNNYű ARATÁS

A repce betakarításának teljesítményét 10%-ban a fajta és 30%-ban a kombájn vezetője határozza meg (Semmler, Agrartraining 2011). Az állományok betakaríthatóságát több tényező is befolyásolja, melyek közül néhányat a termelő maga is befolyásolhat annak érdekében, hogy a nagy termés egy gyors, akadálymentes és gazdaságos kombájnolással párosuljon.

FAJTAVÁLASZTÁS

A fajta érésideje illeszkedjen a betakarítás gépi kapacitásához és a további munkák időzítéséhez. Azon üzemeknél, ahol a búza részaránya a vetésforgóban különösen magas, kiemelten fontos, hogy a repce betakarítása nagy biztonsággal megtörténjen a búza érése előtt. A RAPOOL hibridjei közül például a VISBY, a SHERPA vagy a ROHAN ilyen szempontból is előnyös választás. Ezen kívül a jól beérett állományoknál magasabb olajtartalommal is lehet számolni, mint például a XENON vagy a COMPASS esetében.

A hibridek közötti érésidő különbsége még a hazai, gyors érési periódusban is elérheti a több napot, ami alapvetően befolyásolja a betakaríthatóságot (1. ábra). A későbbi betakarítás nagyobb területteljesítménnyel végezhető, de ehhez szükséges, hogy a fajta jó állóképességgel, alacsony pergési hajlammal rendelkezzen. Mindemellett fontos, hogy a becők és a további szárrészek érése is összhangban legyen. A VISBY esetében különösen szembetűnő az egyenletes és gyors érés, mind a becőszinten, mind a száron. Az állomány aratása ezért úgy megy, mint a karikacsapás.

A virágzási időn túl az is számít, hogy mennyi a később virágzó egyedek aránya. A rövid és homogén érés, kevés később virágzó egyeddel, például a SHERPA esetében biztosítja, hogy a becőállomány egyenletesen érjen be, javítva ezzel a betakaríthatóságot. A kompakt becőállomány szintén megkönnyíti a kombájnolás folyamatát. Az alacsony pergési hajlammal rendelkező hibridek, mint amilyen a VISBY is, nem csak a betakarítás veszteségeinek csökkentésében játszanak fontos szerepet, de a talajok egészségi állapotára is kedvezően hatnak (árvakelésű repce).

ÁLLOMÁNYSűRűSÉG

Már a vetési norma megválasztása is alapvetően befolyásolja az állomány jövőbeli betakaríthatóságát. Az állománysűrűség számos tulajdonság – szárvastagság, elágazási képesség, növénymagasság, árnyékolás, a virágzás dinamikája – meghatározója. Ráadásul ezek a tényezők egymásra is hatással vannak.

A 2. ábra egyszerűsített módon mutatja be, hogy az állománysűrűség változtatása milyen hatással van a növények fejlődésére. A legtöbb esetben a 40 növény/m2 vetéskori (betakarításkor ez kb. 30 növény/m2) állománysűrűség adja a legjobb kompromisszumot a betakarítási veszteség – betakarítási időpont – termésbiztonság – betakaríthatóság komplexumban. A Kleffmann és Partner Kft. termelői felmérése szerint, több év tapasztalatait alapul véve a repcetermesztők számára a kb. 40 mag/m2 vetési norma adta a legmagasabb termést.

Az állománykezelés megfelelő technológiai lépései hozzájárulnak az állományok télállóságának és egészségi állapotának növeléséhez. Ez összességében kiegyenlítettebb állományokat eredményez, melyek betakarítása is könnyebb.
 

Blum Zoltán

RAPOOL Hungária Kft.

www.rapool.hu
 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés