Hírek

NÉBIH: megkezdődött az aratás

A hét elején megkezdték az őszi árpa betakarítását Bács-Kiskun és Baranya megyében, s ezzel elindult az országban a több mint két hónapig tartó, egyik legfontosabbnak tartott mezőgazdasági munka, az aratás – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Földművelésügyi Igazgatósága kedden az MTI-vel.

Az első vágások alapján a becslések helyesek voltak, a hozam – termőhelytől függően – Bács-Kiskun megyében 2,5-4,0 tonna között mozog hektáronként. Az adottságoknak megfelelően Baranya megyében az első aratási eredmények 4,5-5,0 tonnás átlagot mutatnak, amely ugyancsak megfelel a becsült adatoknak.
    Egy-két nap múlva a többi déli megyében, illetve az Alföldön is megkezdődhet az őszi árpa aratása. Az időjárástól függően pedig – már a jövő hét elején – a termőterület nagyobb részén is elindulhat a betakarítása.
    Országosan mintegy 176 ezer hektárról – 3,6 tonnás hektáronkénti termésátlaggal számolva – 640 ezer tonna körüli őszi árpa kerülhet a raktárakba. Amennyiben továbbra is marad a száraz, forró időjárás, akkor Péter-Pálra már az őszi búza aratása is elkezdődhet a homokosabb területeken, illetve a déli megyékben.
    őszi búzából 1,081 millió hektár a betakarításra váró terület, amelyről 3,9 tonna hektáronkénti termésátlaggal, 4-4,2 millió tonnára lehet számítani összesen.

Forrás: MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés