Hírek

Nufarm – őszi gyomirtási vizsgálatok őszi búzában

2012 őszén az ország keleti és nyugati felében állítottunk be összehasonlító őszi búza gyomirtási vizsgálatokat. A kisparcellás vizsgálatok célja az volt, hogy független kísérleti eredményekkel igazoljuk az Agility 1,25 l/ha + Mezzo 30 g/ha kombináció T1 és T2 (ősszel csírázó, kora tavasszal virágzó egynyári és ősszel-tavasszal csírázó, nyáron virágzó egynyári) gyomokra gyakorolt hatását.

Az ország keleti felében a vizsgálatokat az Agrofil-SZMI végezte Hódmezővásárhelyen. A kombinációt 2012. 10. 19-én juttatták ki. A kultúrnövény átlagosan BBCH 12-13 fejlettségi stádiumban, míg a gyomok átlagosan BBCH 10-11 állapotban voltak a kezelés idején. A korai vetésidő, az átlagosnál csapadékosabb és elhúzódó őszi időjárás biztosította a gyomok egyenletes és magas egyedszámú kelését. E körülmények lehetővé tették, hogy a vizsgált gyomnövények a kezelések idején egységesen és magas egyedszámban legyenek jelen a területen, a lehető legérzékenyebb fenológiai állapotban.

A télbemenetelkor jól és erősen fejlett búza a telelést követő időszakban is megőrizte jó kondícióját, ami biztosította a megfelelő gyomelnyomó képesség kialakulását. A márciusi, utolsó értékelés eredményeit tekintve a kombináció szinte mindenhol tökéletes gyomirtó hatást mutatott a vizsgált gyomnövényekkel szemben.

 

 

A kísérlet fent említett körülményei mellett, a kapott eredményeket összegezve az a következtetés vonható le, hogy az Agility 1,25 l/ha + Mezzo 30 g/ha kombináció kimagaslóan jó hatást mutat az ősszel kelő ragadós galaj, a bársonyos árvacsalán, a tyúkhúr és a borostyánlevelű veronika ellen egyaránt.

Az ország nyugati felében a vizsgálatokat a Zala Megyei Kormányhivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-gazdálkodási Igazgatósága végezte Zalaszentlőrincen. A kombinációt 2012. 11. 25-én juttatták ki. A kultúrnövény BBCH 10-13 fejlettségi stádiumban, míg a gyomnövények BBCH 10-11 állapotban voltak a kezelés idején. Az időjárási körülmények hasonlóak voltak az ország keleti felében tapasztaltakhoz: a csapadékos ősz elősegítette a vizsgált gyomnövények egységes kelését.

 

 

Az ország nyugati felében végzett kísérletek eredményei jól reprezentálják, hogy az Agility 1,25 l/ha + Mezzo 30 g/ha kombináció kiválóan teljesít a nagy széltippan, az ebszékfű, az árvakelésű repce és a pásztortáska ellen is.

A vizsgálatok eredményei egyértelműen mutatják, hogy az Agility + Mezzo kombináció kiválóan alkalmas a T1 és T2 gyomok, azaz az ősszel – kora tavasszal csírázó gyomnövények okozta probléma megoldására.

A kapott eredményekkel az őszi gyomirtás fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet, egyúttal alátámasztani annak eredményességét is.

 

Farkas Ádám

Nufarm Hungária Kft.

www.nufarm.hu

 

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés