Hírek

Nyertesei és vesztesei is lesznek az idei aratásnak

Az elmúlt közel egy hétben, mióta megkezdődött az őszi árpa aratása, a gazdák a vetésterület 35 százalékán már végeztek is a betakarítással − közölte Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára az Aratási Koordinációs Bizottság ülése után.

Az eddigi tapasztalatok alapján igen széles sávban szóródik az árpa hektáronkénti hozama: a legmagasabb termésátlagokat Somogy megyéből (4819 kg/ha) a legalacsonyabbakat Vas megyéből (3119 kg/ha) jelezték. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal területi adatai szerint még megyén belül is komoly eltérések lehetnek a hozamokban, Fejérben például 1,5−5,8 tonnás átlagok is előfordulnak a csapadéktól és az alkalmazott agrotechnikától függően. Az országos átlag 4 tonna körül alakul hektáronként.

Megkezdődött az őszi búza aratása is Fejér, Somogy, Tolna, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Heves megyében. Eddig 2,6 ezer hektárról takarították be a kenyérgabonát. Az időjárás nem kedvezett a tavalyinál 100 ezer hektárral nagyobb területen, 1,08 millió hektáron vetett kenyérgabonának, az őszi és tavaszi aszály, illetve a téli fagy miatt a potenciálisnál kisebb, 4 millió tonna lehet a betakarított termés − mondta Czerván György. A szakemberek 3,8-3,9 tonna hektáronkénti termésátlaggal kalkulálnak. Az államtitkár szerint ez alapján a belföldi szükséglet mellett nagyjából egymillió tonnás exportra van lehetőség. A tartós meleg azonban a késői érésű búzáknál gondokat okozhat. Lesznek vesztesei is az aratásnak, szélsőségesen szóródó hozamok itt is előfordulnak, akad termelő, akinél 3 tonna alatti a búza hozama − mondta Vancsura József, a Gabonatermelők Országos Szövetségének elnöke. Ha marad a tartósan meleg, száraz idő, hamarosan megkezdődhet a repce betakarítása is, e növény esetében a korábbi időjárás nagyjából 100 ezer hektárral mérsékelte a vetésterületet, így 163 ezer hektárról takaríthatják be. A tavaszi szárazság a várható hozamot is megtizedelte, országos átlagban 2,5 tonnás hozamra számíthatnak a termelők (a repceár tonnánként 130-137 ezer forint között alakul).

A jelenlegi piaci árak viszonylag kedvezőek a növénytermesztőknek. Az őszi árpáért 45-50 ezer, a takarmánybúzáért 46-49 ezer, az étkezési búzáért pedig 50-55 ezer forintot adnak tonnánként. Mivel a legutóbbi nemzetközi prognózisok szerint februárhoz képest romlottak a globális búzaterméssel kapcsolatos várakozások − a legnagyobb exportőrök közé tartozó Oroszország, Ukrajna és az Egyesült Államok esetében is −, ezért mintegy 4 millió tonnával mérséklődik a búza-zárókészlet. A kereslet változatlanul erős lesz, ezért nem kizárt az árak emelkedése sem. Az év vége felé már várhatóan felálló kereskedőházak nagy valószínűséggel magasabb hozzáadott értékkel bíró, magasan feldolgozott mezőgazdasági termékeket forgalmaznak majd. Ahhoz, hogy akár az arab országok felé gabonát exportáljunk, a jelenleginél jóval magasabb termésátlagok kellenének − mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Czerván György.

A tavaszi vetésű növények közül kukoricából és napraforgóból ígéretes termésre számíthatnak a gazdálkodók, ha a tartós meleg és szárazság nem ront az állományokon − közölte az államtitkár. Kukoricát mintegy 1,26 millió hektáron, napraforgót több mint 600 ezer hektáron vetettek a gazdálkodók.
Aratási helyzetkép (2012. június 26.)Növényfaj    Összes terület    Betakarított terület    Termésátlag
    (ezer hektár)    (ezer hektár)    (t/ha)
őszi árpa    176,5    62,53    3,984
őszi búza    1081,5    2,65    2,975
Tritikálé    113,174    0    0
Repce    162,96    1,605    1,96
Tavaszi árpa    102,56    0,046    3,9
Forrás: VM

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook