2022.05.26., csütörtök , Fülöp, Evelin

Növénytermesztés

2012. május 23. szerda • 09:20

Örülhetünk az esőnek, javultak a terméskilátások

A piaci árak a hazai és az európai terméskiesések hatására magas szinten stabilizálódni látszanak.

A tavaszi esők hatására kismértékben javult a gazdák idei búzaterméssel kapcsolatos várakozása, a korábbi 3 millió tonnás országos termésmennyiséggel kapcsolatos becslés fölött lesz a betakarított mennyiség - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára. Ez nemcsak a hazai fogyasztást fedezi majd, de némi exportra is módot ad majd, bár előreláthatólag a korábbi évek átlagától elmarad.

A tavaly őszi aszály miatt idén nőtt a búza vetésterülete, 1,1 millió hektárra a 2011-es 910 ezer hektár után. A termelők várakozása szerint ugyanakkor óriási szórás lesz a várható termésátlagokban - az elmúlt években tapasztaltakhoz hasonlóan - az egyes termőtájak, de akár települések határában is attól függően, mekkora volt az adott táblában a lehullott csapadék.

Az őszi-téli aszály leginkább a repcét viselte meg - 90 ezer hektáron teljesen kipusztult, de a fennmaradó 160 ezer hektáros vetésről is jóval gyengébb termést várnak a gazdálkodók. A tavaszi vetésű növények esetében még túl korai lenne termésbecslést adni, de a kipusztult repce helyére vetett kukorica és 2012-ben 616 ezer hektárra,  mintegy 20 százalékkal nagyobb termőterületre vetett napraforgó potenciálisan nagy termést érhet el - megfelelő csapadék mellett.

A piaci árak a hazai és az európai terméskiesések hatására magas szinten stabilizálódni látszanak. Augusztusi lejáratra az étkezési búza esetében tonnánként 53 ezer, takarmányárpánál 50 ezer, kukoricánál 47 ezer, míg repce esetében 135 ezer, a napraforgónál pedig 125 ezer forintra szólnak a hazai tőzsdei jegyzések is.

Forrás: MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.