Hírek

Pusztított a fagy – nagyon kevés meggy és cseresznye maradt

Sok ültetvényen annyira kevés gyümölcs maradt, hogy nem is éri meg leszedni. A tavaszi fagy alaposan megritkította a várható cseresznye- és meggytermést is. Előbbinél 60-70 százalékos terméskiesést, 7-8 ezer helyett 2-3 ezer tonnás 2012-es termést valószínűsít a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb).

Sok ültetvényen annyira kevés gyümölcs maradt, hogy nem is éri meg leszedni − mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Csizmadia György, a szervezet gyümölcstermelői főbizottságának elnöke. A fővárosi nagybani piacon a tavalyinál magasabb áron, kilogrammonként 1100 forintért jelent meg a belföldi cseresznye a kínálatban, és jelentős az importáru mennyisége is. A belpiaci árak alakulására azonban az importnak csak kisebb hatása van a szakember szerint, mivel az inkább a magyar cseresznyeexport szintjéhez igazodik.

A hazai meggyültetvények potenciális, 100 ezer tonnás éves terméshozamához képest idén 60-65 ezer tonnás termésre van kilátás a FruitVeb prognózisa szerint. A termelők szeretnék, ha a tavalyi árszintet elérhetnék az értékesítés során − mondta Csizmadia György. A 2011-es termelői árak 150−280−300 forint között szóródtak kilogrammonként az ipari felhasználásra szánt meggy esetében, amelyek egyébként jelentős, másfél-kétszeres emelkedés után alakultak ki. Az idei termelői árakat azonban még számos tényező befolyásolhatja, és nem csak a várhatóan a szokásostól elmaradó termésmennyiség. A szakértő szerint eddig még egyetlen termelő sem rendelkezik szerződéssel vagy árat is tartalmazó szerződéssel, mivel a döntően bérmunkában exportra termelő feldolgozók, konzervgyártók még nem tudtak megállapodni a szezonra szóló feldolgozói átadási árakról a legfőbb felvevőpiacnak számító német kiskereskedelmi láncokkal. Remélhetően a következő héten eldől, hogy milyen árak mellett szállíthatnak a feldolgozók.

A magyar meggytermelés 60-65 százaléka kerül ipari feldolgozásra, 10-15 százaléka lehet a frisspiaci belföldi és exportértékesítés, a többi léfeldolgozásra, fagyasztásra és pálinkakészítésbe kerül. A frisspiaci, első osztályú orosz exportra szánt meggy termelői ára 350−370 forint körül alakul.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés