Hírek

RAPOOL – a repceinnovátor

Az őszi káposztarepce üzemi hozamok emelkedése párhuzamos a hibridnemesítés fejlődésével. Hosszú távú trendek alapján évente 60-80 kg a hektáronkénti hozamnövekedés átlagos mértéke. Ennek több mint 50%-át a nemesítők hozzák új hibridjeikkel, melyek a nagyobb termőképesség mellett magasabb olajtartalommal és megbízhatóbb betegség-ellenállósággal is rendelkeznek.

A RAPOOL a nemesítési munka során, éves szinten több ezer apa- és anyavonal kombinációt tesztel, szelektál és értékel. Ennek eredménye egy olyan széles hibridválaszték és genetikai sokszínűség, amely a gyakorlatban előforduló minden termelési helyzetre megoldást tud kínálni: korai vetés, késői vetés, mulcsvetés, fómarezisztencia, N-hatékonyság, homok- és vályogtalajok, szakaszolt érésidő, könnyű betakaríthatóság.

Ez az egyedülálló sokszínűség a RAPOOL nemesítési programjából származik, amely minden bizonnyal egyike a világ legnagyobbjainak.
 


Minden körülmények között

A hazai növénytermesztés korszerű vetésszerkezetének kialakításában mára vitathatatlanul meghatározó szerephez jutott az őszi káposztarepce. Nemcsak jövedelmező termeszthetősége miatt, hanem mint a következő évben utána jövő őszi kalászosok legjobb előveteményeként is. Változó piaci és időjárási körülmények között döntő szempont az elérhető legmagasabb termés és a lehető legnagyobb termésbiztonság. Ilyen helyzetekben elsősorban a hibridek termesztése javasolt: nagyobb termőképességük, jobb stressz-tűrésük és termésstabilitásuk, jobb tápanyaghasznosító-képességük, nagyobb kelésbiztonságuk és szélesebb vetésidő-intervallumuk ugyanis olyan agronómiai előnyök összességét testesítik meg, amelyek a magasabb vetőmagköltség figyelembevételével is egyértelmű jövedelemtöbbletet biztosítanak a fajtákkal szemben. A világ első restaurált hibridrepcéinek 1995-ben történt állami elismerése a RAPOOL nevéhez fűződik. Az azóta eltelt időszak egyértelmű tendenciája, hogy a hibridrepcék egyre nagyobb területet foglalnak el a vetésterületből Európa-szerte. Termésfölényüket valamennyi régióban és valamennyi évjáratban, eltérő talajművelési rendszerekben és eltérő termelési intenzitásnál is igazolták.

A RAPOOL hibridek a megfelelő vetési norma alkalmazásával széles időintervallumban vethetők, ami biztonságot és rugalmasságot jelent. A hibridek a gyengébb és a jobb termőhelyi adottságú területeken is nagyobb jövedelmet termelnek a fajtáknál, amit a 2004 és 2011 közötti időszak 5.000 üzemi eredményének összesítése igazol.  Az alacsonyabb termésszintű termőhelyeken sok esetben a tápanyag-utánpótlás is visszafogott, de a hibridek jobb N-hatékonyságuk következtében itt is 170 kg/ha többletet hoztak a fajtákkal szemben.


Kiváló hibridek, kiváló jövedelmezőség

A jelenlegi és a prognosztizált repceárak is magas jövedelmezőség elérését teszik lehetővé. Ehhez a technológiai fegyelem betartása mellett a nagy termőképességű RAPOOL hibridek nyújtják a legjobb lehetőséget. A RAPOOL hibridválasztéka lehetővé teszi, hogy a helyi termesztés körülményeihez, az elvárt tulajdonságokhoz, gyomirtási technológiához, a kívánatos érésidőhöz legjobban igazodó hibrid választásával teremtsük meg a nagy termés és jövedelmezőség alapjait.

Aki továbbra is az élen akar haladni, nem mondhat le a genetikai haladásról. A RAPOOL újgenerációs hibridjeiben a kiemelkedő termőképesség és magas olajtartalom mellett a meghatározó agronómiai tulajdonságok – kezdeti fejlődés erőssége, télállóság, koraiság, állóképesség, gombabetegségekkel szembeni ellenálló képesség, valamint a könnyű, gyors és veszteségektől mentes betakaríthatóság – olyan egyedülálló kombinációját sikerült rögzíteni, amelyek döntően hozzájárulnak a termésbiztonság és jövedelmezőség növeléséhez, a legnehezebb körülmények között is. Az eredményesebb és jövedelmezőbb repcetermesztéshez a RAPOOL az eddiginél is szélesebb genetikai hátteret, az egyedi termőhelyi igényekhez jobban igazodó hibridportfóliót kínál 2012-ben.

 

A RAPOOL innovációs erejét a VISBY, ROHAN és SHERPA hibridek mellett jól jelzik azok az újdonságok, melyek az idei évben kerülnek bevezetésre. Figyelemre méltó közülük a XENON, amely koraiságával, betegségekkel szemben mutatott kiemelkedő ellenálló képességével tűnt ki a 2011-es kísérletekben. Emellett valódi technológiai újdonságot képviselnek a CLIFTON CL és EDIMAX CL hibridjeink, melyek a Clearfield gyomirtási rendszerben alkalmazhatók. Utóbbiak vetését elsősorban azokon a területeken javasoljuk, ahol a gyomösszetétel illetve az őszi gyomirtás hatékonysága alapvetően befolyásolja a repcetermesztés egészének sikerességét. 
 

Blum Zoltán
ügyvezető igazgató

RAPOOL Hungária Kft.
www.rapool.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés