Hírek

Rendkívüli időjárás mellett is bevált kukorica gyomirtási megoldások

Az elmúlt évben egy összehasonlító gyomirtási kísérletben vettünk részt, ahol a Nufarm Hungária Kft. termékpalettáján szereplő, kukorica gyomirtására alkalmas készítmények közül a Zeagran 340 SE gyomirtó szer és a Zeagran Xpert gyomirtó szer kombináció hatását vizsgáltuk.

A kísérletben szereplő standard készítmény az egyik piacvezető szulfonil-karbamid hatóanyagú termék volt.

A vizsgálatot Hódmezővásárhelyen, a Hód-Mezőgazda Zrt. területén, Dr. Kovács Imre végezte. A kísérleti terület talaja réti csernozjom, 3,2 % humusztartalommal. A kukorica előveteménye szintén kukorica volt. A 2010. 04. 22-én vetett kukorica fatája MV Somacorn. 

A permetezést a kukorica 3-4 leveles korában (BBCH 13-14) végezték, 20 m2-es parcellákon, 3 ismétlésben. A készítmények kijuttatása 2010. 05. 13-án történt, 22 C° hőmérséklet, 62% páratartalom, enyhe déli szél és napsütés mellett. A kezelés előtti napon 9 mm eső hullott, de a kezelés időpontjára a talajfelszín már felszáradt. A permetezés után egy nappal 1,5 mm, két hét alatt pedig 80 mm esőt kapott a tábla.


Eredmények

A permetezés után néhány nappal teljesen elszáradt minden gyomnövény, amely a kezelés időpontjában már kikelt. A vizsgált Proponit 720 EC 3,0 l/ha + Zeagran 340 SE 2,0 l/ha kombináció, valamint a Zeagran Xpert 2,0 l/ha + 0,05 kg/ha + 0,1 l/ha kombináció is teljes gyompusztulást okozott. A standard 2,5 l/ha kezelés a permetezés után két héttel szintén teljes gyommentességet biztosított. Tehát az eredmény – látszólag – közel egyforma volt.

A rendszeresen érkező bőséges csapadék hatására a gyomnövények csírázási és növekedési üteme felgyorsult. A kukorica a gyomoknál lassabban nőtt, mert számára az optimálisnál alacsonyabb volt a hőmérséklet. Június közepére – az erőteljes gyomosodás miatt – szétváltak a parcellák.

A Proponit 720 EC + Zeagran 340 SE kombináció tökéletesen megőrizte hatékonyságát. A Zeagran Xpert kezelés után sem indult meg a gyomkelés, de a standard kezelés parcelláiban minden kétszikű és a magról kelő egyszikű gyomok kelése is megindult.

Nyár közepére a különbség még határozottabbá vált. Augusztus elején a két Zeagran 340 SE tartalmú kombináció parcellája egyaránt tiszta maradt, míg a standard kezelés a tartamhatását elveszítve, begyomosodott (1. ábra). A betakarítás idejére is megmaradt a jelentős különbség.

gyomirto.jpg

A vizsgálat termésméréssel zárult. A legmagasabb termést a Zeagran Xpert kezelés parcellái adták, ahol a kezeletlenhez képest 28%-os terméstöbbletet mértek. Ezt megközelítette a Proponit 720 EC + Zeagran 340 SE kezelés, több mint 20%-os többletterméssel. A standard kezelés is többet termett a kezeletlen kontrollnál, de nem érte el a másik két kezelés terméseredményét (2. ábra).

termeseredmeny.jpg

Összefoglalva a fentieket elmondható, hogy a bőséges csapadéknak köszönhetően a gyomirtó szerek és kombinációk hatékonysága erősen szétvált. Azok a készítmények illetve kombinációk, amelyek tartamhatással rendelkeznek, a később kelő gyomnövényektől is tisztán tudták tartani a parcellákat. A Zeagran 340 SE terbutilazin hatóanyaga még a rendkívül csapadékos időjárás ellenére is elegendőnek bizonyult a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen. A kukorica pedig jelentős terméstöbblettel hálálta meg a Proponit 720 EC + Zeagran 340 SE korai posztkezelés és a Zeagran Xpert posztkezelés tartamhatását, valamint szelektivitását. Az eredmény önmagáért beszél.

 

Salamon György
Nufarm Hungária Kft.

 

 

*a Zeagran 340 SE és a Zeagran Xpert a Nufarm bejegyzett márkaneve
**a Proponit 720 EC az Arysta LifeScience bejegyzett márkaneve

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés