Hírek

REPCEBETAKARÍTÁS. Csak a kombájnon múlik?

…szinte biztosan nem. Amellett, hogy az adott betakarítógépen számos beállítási lehetőség áll rendelkezésünkre, a hibridválasztás kétségkívül jelentős mértékben meghatározhatja az aratás minőségét és végeredményét. Ezért a repcetermesztők hibridválasztását és fajtaelégedettségét gyakorta meghatározó tényező a hibrid betakaríthatóságával kapcsolatos tulajdonságok összessége.

A RAPOOL-hibridekkel elégedettek a termelők

A RAPOOL szervezésében tavaly elvégzett betakarítási felmérés több mint 130 termelő résztvevője kiemelkedően magas elégedettségi szintet igazolt vissza a RAPOOL-hibridek vonatkozásában. Az elégedettségi skála csúcsán továbbra is a VISBY áll (1. ábra). Annak ellenére vagy éppen azért, mert már oly sok gyakorlati tapasztalat gyűlt össze a hibridről, hogy a VISBY korai és egyenletes érésének köszönhetően továbbra is a könnyű és veszteségektől mentes betakaríthatóság mintaképe.

Mi múlik a hibriden?

A betakarítás zökkenőmentes elvégzése sok tényezőn múlik: a növények magassága és állóképessége döntő mértékben, az érésidő, a repceszár elszáradásának üteme, illetve a homogén érési folyamat jelentősen befolyásolják a betakarítás folyamatát és az arathatóságot. Aki korai betakarítást céloz meg, annak a korai érésű hibridek közül pl. az AVATAR javasolható. A jelentős őszi búza termőterülettel rendelkező gazdaságok számára a némileg később érő hibridek választása, pl. a MARATHON vagy a SHERPA lehet előnyös. Érdemes egy pillantást vetni a repceszár elszáradásával kapcsolatos információkra is. A gyorsabb, azaz rövidebb idő alatt bekövetkező elszáradásból egyenesen következik a könnyebb betakaríthatóság, amire kiváló példa a VISBY mellett pl. a MERCEDES is (2. ábra).

A hibridek eltérő tulajdonságaiból adódó előnyök kiaknázása

Az eltérő érésidejű illetve eltérő érésdinamikájú hibridek egyidejű használata nemcsak ésszerű kockázatmegosztást, hanem a betakarítási idő széthúzását és az ebből fakadó nagyobb betakarítási biztonságot is jelenti. Az egyes hibridek közötti 2-3 napos érésidő-különbség ugyanis biztosítja a kombájnkapacitások optimális kihasználását. Több idő és nagyobb biztonság. Emellett a későbbi betakarítás jobb arathatósággal is együtt jár, különösen a későbbi érésű, egészséges és lassabban elszáradó szárú hibrideknél, mint pl. a DIFFUSION és a VERITAS CL.

A betakarítás előtti veszteségekről…

  • Az extrém helyzetektől (vihar- és jégkár, erős betegségnyomás vagy rovarkártétel) eltekintve az egészséges állományokban az érésidőnek megfelelő időben elvégzett betakarítás előtti veszteség mértéke alacsony szintű, kb. 10-50 kg/ha.
  • A RAPOOL-hibridek jól tűrik a „lábon állást”, mivel jó betakarítási stabilitással rendelkeznek és alacsony pergési veszteség jellemzi őket (klasszikus RAPOOL nemesítési cél).
  • A túl korai betakarítás magas éretlen becő- és magrészarányt okoz, ami egyrészről lassítja a betakarítást, másrészt növeli a veszteség mértékét.
  • A kombájn sebességének és beállításainak helyes megválasztásával kerülhető el a betakarítási veszteség legnagyobb része.

 

Blum Zoltán

RAPOOL Hungária Kft.

www.rapool.hu

 

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook