Hírek

ROUNDUP MEGA – repce állományszárítás profi módon (+video)

A repce termesztésének már elengedhetetlen részévé vált a betakarítás előtti vegyszeres állományszárítás, amelynek több oka van. A repce az elnyújtott virágzás miatt egyenetlenül érik. Állományszárítással egyöntetűvé, könnyen betakaríthatóvá válik az állomány. A repce átvételi árának emelkedésével a gazdálkodó törekszik a minél kisebb veszteséggel járó betakarításra.

Egyes évjáratokban a vegetáció végére begyomosodik a repcetábla. Szeles, viharos időjárás következtében a repce megdől és másodlagos hajtások jelennek meg a szárán. A nagy értékű termés mielőbbi betárolását indokolhatja a nyári szélsőséges időjárási jelenségek gyakoribbá válása is. Akár egy erős széllel érkező zivatar vagy jégeső hatalmas pergési veszteséget okozhat a betakarításra váró terményben. Állományszárításra az egyik legmegfelelőbb készítmény a ROUNDUP MEGA, mivel a kímélő szárító hatása mellett a gyomokat is irtja.

A kijuttatás ideje

A ROUNDUP MEGA kijuttatása akkor ajánlott, amikor a repce magvak nedvességtartalma 30% alá süllyedt. Vizuálisan a következő módon határozható meg a kezelés ideje:

1. Ki kell választani egy olyan táblarészt, amely reprezentatív a teljes területre nézve, vagy ha ez nem lehetséges, akkor több ponton is szükséges a szemlét elvégezni. A kijelölt területről 20–20 becőt szükséges leszedni a becőszint középső harmadából.

2. Ezt követően egyenként ajánlatos megvizsgálni a becőket, és amikor a 20-ból legalább 15 esetében a magvak kétharmadának színe zöldből barnába váltott, akkor elérkezett a ROUNDUP MEGA-s állományszárítás legkorábbi ideje. Ekkor a frissen vett átlagos becőminta sárga színű és az ujjaink között karikába hajtva a varratok még nem nyílnak fel és így a repcemagok nem hullanak ki belőle.

3. Az előbbi állapot elérése után, az időjárási körülmények függvényében, 3–4 napon belül ajánlatos a kezelést elvégezni.

Alkalmazás

A ROUNDUP MEGA 2,4–3,2 l/ha dózisban használható a repce állományszárítására. Gyommentes körülmények esetén 2,4 l/ha elegendő, míg gyomos állományban 3,2 l/ha adagban történő alkalmazás ajánlott. Vetőmagtermesztésben nem javasolt a használata. A kezelés szántóföldi géppel végezhető. Keskeny kerekű, önjáró, hidas permetezőgépek, széles munkaszélességű permetező kerettel a legmegfelelőbbek, mivel így minimálisra csökkenthető a taposási kár. Az időjárási körülmények függvényében a kezelés után 2–3 héttel végezhető a betakarítás. Erősen megdőlt, esetleg félbetört szárú állományban, vagy másodlagos hajtások tömeges megjelenése esetén a hatáskifejtés hosszabb időt vehet igénybe.

Hatása

A ROUNDUP MEGA alkalmazását számos előnye indokolja. Kíméletesen szárít, emiatt a becők kevésbé hajlamosak a pergésre, mint a kontakthatású készítmények alkalmazását követőn.  Független, publikált mérési eredmények alapján 3 év átlagában 287 kg/ha volt a betakarított terméstöbblet a kezeletlen állományhoz képest. Különleges összetétele biztosítja a szárazságban megvastagodott viaszos növényi felületeken történő megtapadást és áthatolást. A heterogén állományokban későn képződött becők, hajtások leszárításával könnyebb, gyorsabb aratást tesz lehetővé. Emiatt, német mérések szerint, a kezelt állományokban átlagosan 3 liter gázolaj takarítható meg hektáronként. Szisztematikus hatásának köszönhetően az állomány fölé nőtt magról kelő gyomokat a repcével takart részben is szárítja. Az évelők esetében károsítja a földbeli szaporító képleteket.

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés