Hírek

Rovarkártevők elleni védekezés kalászosokban

A gabonafélék legveszélyesebb kártevője a vetésfehérítő, amelynek lárvája és imágója egyaránt a növények leveleit fogyasztja. A kártevők leginkább a zabot és a tavaszi árpát kedvelik, de a zászlós levél felületének csökkentésével az őszi kalászosokban is érzékeny károkat tudnak okozni.

A védekezésre legalkalmasabb időszak, amikor a lárvák tömegesen kelnek. Ilyenkor még elejét vehetjük a gazdasági kártételnek. A permetezést célszerű piretroid hatóanyaggal végezni, és a délelőtti órákra időzíteni, amikor a károsítók táplálkozása a legintenzívebb.

A „zászlóskalászúságot” vagy „ablakos” kalászokat okozó gabonapoloskák ellen azok tömeges betelepülésekor védekezhetünk.

vetésfehérítő lárvája Gabonapoloska
Vetésfehérítő lárvája Gabonapoloska

A soroló vetésben október közepétől november elejéig károsítanak a gabonalegyek. Az őszi bokrosodás időszakában, novembertől megjelenhet a gabonatripsz, valamint a vírusvektor levéltetvek és gabona kabócák. A jellegzetes sárgulással járó betegséget okozó vírus átvitelében a gabonán élő levéltetvek mellett a kabócafajok is részt vesznek. Felszívódó hatóanyagú rovarölő szeres vetőmagcsávázással, valamint a kelő állomány levéltetvek és kabócák elleni hatékony védelmével lehetséges a vírusfertőzés megelőzése. A kártevők elleni permetezést azok tömeges betelepülésére érdemes időzíteni, ami különösen a vetőmagtermesztésben alapvető fontosságú.

Frit légy lárvája Frit légy lárvájának kárképe
Frit légy lárvája Frit légy lárvájának kárképe
Csíkos gabonakabóca Csíkoshátú búzalégy lárvája
Csíkos gabonakabóca Csíkoshátú búzalégy lárvája
Gabona levéltetvek Gabonatripsz
Gabona levéltetvek Gabonatripsz

A Sumi Alfa egy bevált, széles hatásspektrumú rovarölő szer márka. Az egyik legtisztább ún. monoizomeres piretroid, amely a fenvalerát rovarölő hatóanyagnál négyszer hatékonyabb eszfenvalerát optikai izomert tartalmazza. Hatását a szívó és rágó kártevőkre többféle módon is kifejti, mivel egyszerre kontakt (taglózó) és gyomor méreg, továbbá a rovarok táplálkozását gátló és riasztó hatással is rendelkezik. Hatásspektruma szinte valamennyi kártevőt felöleli, ugyanakkor mérsékelt kockázatot jelent a méhekre.

A Sumi Alfa 5 EW modern formulációja (olajemulzió vizes fázisban) az EC formánál nemcsak alacsonyabb környezetterheléssel jár, hanem a felhasználóra nézve is biztonságosabb. Megbízható, ugyanakkor költségtakarékos megoldás a kalászosok rovarkártevői ellen.

A vetésfehérítő bogarak és levéltetvek elleni védekezést az imágók betelepedése, illetve a lárvák tömeges kelése idején célszerű elvégezni. Dózisa levéltetvek ellen 0,1 l/ha, vetésfehérítő bogarak ellen 0,2 l/ha.

Búza kalászos állomány - Nufarm


Salamon György
Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.hu

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés