2020.09.29., kedd , Mihály

Növénytermesztés

2012. november 21. szerda • 10:00

SAATEN-UNION napraforgó hibridek – több termés, nagyobb biztonság

A hazai napraforgó termesztés sokat változott az elmúlt másfél évtizedben a kultúra megítélése, a termesztés intenzitása, és a használt genotípusok jellemzői tekintetében.


Előtérbe kerültek az olyan technológiai fejlesztések, melyek választ adhatnak az egyre változékonyabb időjárás okozta viszontagságokra, majd a biztonságosabb termelést zászlóra tűzve körvonalazódott, hogy új megoldásokat igényel a gyakorlat.
 

A SAATEN-UNION ezért a napraforgó hibridek európai fejlesztését a versenytársakkal szemben gyökeresen más genetikai alapokra helyezve kezdte el néhány évvel ezelőtt. A nemesítési munka fókuszában már a kezdetektől a termelői igények állnak, így egyszerre több, a termesztés biztonságát, rugalmasságát szolgáló jellemzőt alapvető megoldásként nyújtunk a gyakorlat számára.

Kiemelten kezeljük az imidazolinon-ellenálló napraforgó hibridek fejlesztését, mivel hazai körülmények között – a genetikai fejlődésen túl – a gyomirtás hatékonyságában rejlő tartalékok kiaknázása teszi lehetővé a napraforgó-termesztés biztonságának és jövedelmezőségének növelését. Ennek megfelelően valamennyi napraforgó hibridünk beilleszthető a CLEARFIELD technológiába, ami a hazai piacon jelenleg egyedülálló. A hagyományos linolsavas (LO) hibridek mellett magas olajsavas (HO) hibridjeink termesztése során is alapvető előnyként jelenik meg a herbicid-tolerancia, ami a nagy termések elérésének egyik alappillére. A gyomirtó szernek ellenálló hibridek termesztésén alapuló gyomszabályozási technológia fejlődése töretlennek tűnik egész Európában, ezért az ehhez kapcsolódó napraforgó hibridek nemesítése a SAATEN-UNION részéről kiemelt jelentőségű. Mindezt a törekvést jól tükrözi, hogy a jövőben bevezetésre kerülő, továbbfejlesztett CLEARFIELD gyomirtási rendszerhez illeszkedő, újgenerációs SAATEN-UNION hibridek üzemi tesztelése is hamarosan megindulhat.

Saaten-Union napraforgó hibridek


A sokoldalú, a jellemző problémákra megoldást biztosító széles fajtaválaszték mellett a SAATEN-UNION vezette be a hazai piacon elsőként azt, hogy valamennyi napraforgó hibrid vetőmagja a szokásos gombaölő szeres csávázás helyett komplex módon, rovarölő és gombaölő szerrel történő együttes csávázással kerül forgalomba. Ez biztosítja a kelő félben lévő állomány védelmét, amikor a növény a legvédtelenebb. Így minden egyes magnak lehetősége van a benne rejlő genetikai potenciált kiaknázni, ami a nagy termés és a magas jövedelem elérésének záloga.

Blum Zoltán
ügyvezető igazgató
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu

 

Saaten-Union logo

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.