Hírek

Szerbiában is pusztít az aszály

A szélsőséges meleg felgyorsította a gabonaérést és ezzel az aratást Szerbiában is, és komolyan veszélyezteti a kukoricatermést, valamint a többi szántóföldi növény hozamát − figyelmeztetnek a szakemberek.

A szerb rádió elemzője szerint az idei aszály elemi csapásnak nyilvánítható, hiszen az első értékelések szerint a növénytermelés a tervezettnek a felére csökkent. Leginkább a kukorica, a cukorrépa és a szója szenvedte meg a szárazságot, ám következményeit a napraforgó is megérzi, amelyre egyébként nemigen hatnak ki az időjárási körülmények. A termelők körében nagy az aggodalom, mert az aszály következményei az árakra, valamint a takarmánytartalékokra is hatással lesznek.

Az elemzők szerint nélkülözhetetlen az öntözőrendszerbe való befektetés. Mintegy kétmilliárd dollárról lenne szó, ami igen nagy összeg, egyúttal azonban jó befektetés − csökkentené a földművesek kockázatát, kiváltképpen a jelenlegihez hasonló szélsőséges szárazság esetén. Szerbiában jelenleg összesen 200 ezer hektár öntözhető, ami a 4,2 millió hektárnyi mezőgazdasági terület alig 5 százaléka. Európában, sőt világviszonylatban is igen alacsony ez az arány. A gazdasági kamara szerint az alacsonyabb hozam menthetetlenül ki fog hatni az alapvető mezőgazdasági termékek, mindenekelőtt a liszt, az olaj és a cukor, a tej és a hús árára is. A belső piacon így is lesz elegendő élelmiszer, a csökkenés a kivitelt fogja sújtani.

A tavalyról megmaradt tartalék elég nagy, 100 ezer tonna cukor, 60 ezer tonna étolaj és 300 ezer tonna búza áll rendelkezésre. A tavalyi mezőgazdasági termelés bruttó értéke 6,4 milliárd dollár volt és ennek csak egyharmada folyt be az állattenyésztésből. A földművesek várhatóan igencsak meg fogják bánni, hogy idén nem tanúsítottak nagy érdeklődést a vetések biztosítása iránt, annak ellenére, hogy az állam jelentős könnyítéseket kínált.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés