Hírek

Tavaszi vetésű növényeink startertrágyázásáról

Manapság a mezőgazdasági termelés nyereségessége mellett egyre erősödik a fenntartható gazdálkodási gyakorlat igénye, ami többek között az agrokemikáliák használatának visszafogásában is megnyilvánul.


A jövedelmezőség fenntartása – csökkenő műtrágya mennyiségek mellett – különösen fontossá teszi a felhasznált hatóanyagok mennyiségének és összetételének helyes megválasztását, valamint azok egyre pontosabb kijuttatását.

A költségeink és a termesztett kultúra igényeinek szem előtt tartása mellett kell elérnünk azt, hogy az elvetett magból erőteljes, gyors fejlődésnek induló növény váljék. Ennek az elvárásnak leginkább a startertrágyázással tudunk megfelelni. Nem véletlen, hogy tavaszi vetésű kapás növényeinknél, így a kukoricánál és a napraforgónál mára a harmonikus növénytáplálás egyik alapelemévé vált ez a tápanyag-utánpótlási technológia.

A magból kibújó gyökérkezdemény a magban tárolt tartalék-tápanyagokat használja fel fejlődésének korai szakaszában. Ez önmagában nem elegendő nagy felületű gyökérzet kialakításához. Kora tavasszal, a még hűvös talajban a talajélet, és vele együtt a foszfor feltáródása is minimális, ami jelentős stresszt okoz a fejlődésük kezdetén lévő növényeknek. A startertrágyázás célja, hogy gyors kelést, és erőteljes gyökérnövekedést biztosítson a növény fejlődésének kezdeti szakaszában. Startertrágyával megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot, elsősorban könnyen felvehető foszfort juttatunk a csírázó növények közelébe, ezzel energiát (foszfort) biztosítunk a növekedésükhöz.

A startertrágya alkalmazásának előnyei:

  • Gyors fejlődésnek indult, erős csíranövény, amely a csírafertőző betegségekre kevésbé fogékony.
  • Intenzív fejlődés, korai talajborítás, ezzel az állomány gyomelnyomó képességének növekedése és a nedvesség elpárolgásának csökkenése a talajból.
  • Erőteljesebb, kiterjedtebb gyökérzet, ennek köszönhetően hatékonyabb tápanyagfelvétel, nagyobb hideg- és aszálytűrés.
  • A tenyészidőszak jobb kihasználtsága mellet hamarabb beérő termés.
  • Fentieknek köszönhetően a hozam és a minőség javulása, a termelési kockázat csökkenése.


A starter műtrágya kijuttatása történhet a tábla teljes felületén, de kezelhetjük csak a sorokat, illetőleg lehetőségünk van a tápanyagok közvetlen mag mellé juttatására is a vetéssel egy menetben. Ennek megfelelően kétféle startertrágyázási technológia terjedt el a gyakorlatban:

  • A szemenkénti vetőgépek starterműtrágya-szóró egységgel vannak felszerelve, amely a vetéssel egy menetben, a mag mellé vagy alá juttatja ki a granulált műtrágyát, általában 150 kg/ha mennyiségben.
  • Kis dózisú, tökéletesen vízoldható, mikrogranulátum műtrágyákat juttatunk közvetlenül a mag mellé, 15-20 kg/ha adagban. Ezt talajfertőtlenítő szerek kijuttatásához használt mikrogranulátum szóró adapterrel végezzük. Akkor alkalmazzuk, amikor a talaj foszfor és kálium ellátottsága egyébként megfelelő, s csak a csírázó mag gyökérfejlődését szeretnénk megtámogatni, elsősorban a foszfor odahelyezésével. Továbbá akkor, ha a növényeink kezdeti fejlődésének mikroelem igényét kívánjuk biztosítani.


A kukorica számára különösen fontos a cink utánpótlása, mivel hazánkban jelentős területen mutatható ki az állományok kisebb-nagyobb cink hiánya, melyre a növény érzékenyen reagál. Cink hiányában a kukorica növekedése visszafogottá válik, károsodnak a generatív szervek, a virágképződés késik, esetleg el is marad. A talajban még jó cink ellátottság esetén is jelentkezhet időnként relatív cinkhiány, amit a foszfor-cink ionok antagonizmusa idéz elő.

A napraforgó számára kiemelt fontosságú a megfelelő magnézium és kén, valamint bór ellátottság. A magnézium növeli a fotoszintézis hatékonyságát, a kén pedig a növények anyagcsere folyamataiban, kéntartalmú aminosavak és fehérjék szintézisében játszik fontos szerepet, ezen keresztül fokozza az olaj képződését. A bór mikroelem napraforgónál elsősorban a generatív folyamatokat szabályozza. Bór hiányában a tányérok deformálódnak, romlik a kötődés és torz kaszatok képződnek.

A Fertilia Kft. mindkét tavaszi kapáskultúra startertrágyázásához kínál megoldásokat. Sorkezelésre a mikroelemekkel kiegészített GRAMIX NP és a kálium túlsúlyos NPK műtrágyáink használatát javasoljuk, melyek a hatékonyabb tápanyag-hasznosulást segítő kalciumot, magnéziumot és ként is tartalmaznak. Mikro granulátummal történő starterezéshez ajánljuk a ZeaStart és HeliaStart termékcsaládot.
 

Kukoricára és napraforgóra ajánlott műtrágyáink

Termék megnevezés

Összetétel m/m%

N

P2O5

K2O

CaO

MgO

S

SO3

Fe

Zn

Mn

Cu

B

UMG Mono mikroelem granulátum
 

UMG cink

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

UMG bór

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

UMG réz-cink

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

5

 

UMG Növényspecifikus mikroelem granulátum
 

UMG kukorica

 

 

 

 

 

 

 

2,0

5,0

1,5

0,7

0,8

UMG napraforgó

 

 

 

 

 

 

 

1,0

1,5

1,5

1,0

5

UMG mikrogranulált starter műtrágyák
 

ZeaStart 

7

30

1,7

 

 

2

5

 

3

 

 

 

HeliaStart

3

12

 

3

1

3

8

 

 

 

 

2

UMG Micro Cink

 

 

1,4

1,3

 

6

15

 

10

 

 

 

GRAMIX NPK starter műtrágyák
 

Kukorica starterek

GRAMIX NP 15-30

15

30

 

4

1

7

18

 

0,5

 

 

 

GRAMIX NPK 15-25-5

15

25

5

5

2

6

15

 

0,2

 

 

 

GRAMIX NPK 10-15-20

10

15

20

4

1

7

18

 

0,2

 

 

 

Napraforgó starterek

GRAMIX NPK 5-18-25

5

18

25

1

4

3

7,5

0,02

0,03

0,03

0,02

0,1

GRAMIX NP 12-20

12

20

 

4

6

11

28

 

 

 

 

0,3

Nagy Margit
Fejlesztési vezető

Fertilia Kft.
Tel: 06-30-335-6147
www.fertilia.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés