Hírek

Tovább csökkenti a jó termés esélyét a szárazság

A tavaszi vetéseket ugyan nem akadályozza − a napraforgó és a kukorica is kelésben van már −, az őszi vetésű kultúrákat azonban alaposan megviseli a tartós szárazság.

 

Növekedési késésben van a búza és az árpa is, és bár ott, ahol a száraz ősz és tél után kisebb csapadékot azért kaptak a vetések, megindult a növények fejlődése, a mostani meleg és száraz idő azonban ezt a kis fejlődést is visszavetheti − mindez pedig terméskiesést is okozhat.

A jelenlegi várakozások szerint egy-másfél millió tonnával kisebb, mindössze 3-4 millió tonnás búzatermés várható az idén − mondta a Napi Gazdaságnak Vancsura József, a Gabonatermelők Országos Szövetségének elnöke. A kiesés elsősorban az exportálható mennyiséget csökkentheti, rontva az agrárkülkereskedelmi mérleget is. Az ótermésű búza készleteinek nagyságáról egyelőre csak becslések állnak rendelkezésre, a még értékesítésre váró mennyiség nagyjából az össztermés 20-30 százaléka lehet. Az export azonban folyamatos, különösen a Dunántúlról viszik a dunai kikötőkbe a terményt, élénk a bosnyák kereslet a búza és a kukorica iránt is. 

A repcetermesztőknek jelentős hozamcsökkenéssel kell számolniuk idén, Vancsura József szerint a tavaszra megmaradt termőterületeken nagyjából a termés 50 százalékával számolhatnak. Kérdéses, hogy a kiesésnek lesz-e árfelhajtó hatása belföldön. A téli fagy után ugyanis a tavasz több csapadékot hozott a német és a francia termőterületeken, Ausztrália és Kanada közben növelheti a globális repcemagkínálatot, az EU-ban prognosztizált, 2011-hez képest 700 ezer tonnás terméskiesés, illetve a biodízel magasabb bekeverési aránya hajtotta kereslet azonban magasan tarthatja az árakat.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés