Hírek

VM: új növényfajták kerülnek a Nemzeti Fajtajegyzékbe

Újonnan nemesített szántóföldi és szőlő-, valamint gyümölcsfajtákat ismert el a Fajtaminősítő Bizottság – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A testület egyebek között a kukorica, a cukorrépa, a cirok, a napraforgó, a szója, valamint a szőlő, a cseresznye, az alma, a kajszibarack és a szilva legújabb, nemesített fajtáit vette fel a Nemzeti Fajtajegyzékbe.

Így bekerül a köztermesztésbe például a "Nemtudom P3 szilva", amelyet egy tájfajtából nemesítettek, és a szintén tájfajtából szelektált "Szentendrei fehér köszméte" és a "Csengődi meggy" is.

Az új fajták többsége belföldi kutatóintézetek és nemzetközileg is elismert magyar nemesítők munkájának eredménye.

A bizottság a márciusi ülésén – az új hibridek felvétele mellett – olyan fajtákat vont vissza a fajtajegyzékből, vagy nem hosszabbította meg azok elismerését, amelyekre a fajtatulajdonosok már nem nyújtottak be kérelmet.

Magyarországon csak a Nemzeti Fajtajegyzéken vagy az Európai Unió Közös Fajtajegyzékén lévő fajták szaporítóanyagát lehet forgalmazni és köztermesztésbe vonni.

A növényfajta nagymértékben meghatározhatja a termesztés eredményességét, minden ország arra törekszik, hogy a lehetséges legjobb fajtaválasztékot biztosítsa a termelőinek. Ezért csak a jogszabályban előírt feltételeknek megfelelő, értékes fajta kerülhet a köztermesztésbe. Az ilyen fajta fenntartását, vetőmag-előállítását és forgalmazását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szigorúan ellenőrzi – tartalmazza a közlemény.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook