Hírek

A gabonaárak a tavaly ilyenkor tapasztalt kiugrást követően normál szintre mérséklődtek

A márciusi mezőgazdasági árak azt mutatják, hogy a gabonaárak a tavaly ilyenkor tapasztalt kiugrást követően most normál szintre mérséklődtek.

Az idei évre jelenleg várható átlagos terméshozamok miatt jelentősebb áremelkedésre egyelőre nem számítunk. Érdemes ugyanakkor szem előtt tartani az Ukrajna számára biztosított gabonakontingens árcsökkentő hatását, és ennek megfelelően feltölteni a közraktári készleteket – nyilatkozta Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

„A márciusi mezőgazdasági árak alakulásánál a szokásos éves ciklikusság mellett azt lehet látni, hogy a gabonaárak ugyan jelentősen csökkentek tavaly márciushoz képest, ez azonban valójában azt jelenti, hogy a tavaly tavaszi kiugrás után most mérséklődtek vissza az árak a normál szintre. Ennek oka, hogy tavaly az aszály miatt gyenge terméshozamot prognosztizáltak, ami akkor nagyon fölhajtotta az árakat. Az idei évre azonban eddig átlagos terméshozam várható, és az ukrán feszültség miatt 2-3 hétig hirtelen megugró árak is visszamérséklődtek, így egyelőre nem látunk olyan tényezőt, ami tartósan akár fölfelé, akár lefelé eltéríti az árakat” – mondta el Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

„A továbbiakban azt érdemes szem előtt tartani, hogy az Ukrajna számára biztosított vámmentes gabonatermék-behozatal mekkora gabonatöbbletet fog eredményezni az EU piacon. Egyelőre úgy látjuk, hogy az ukrán gabona ugyan már megjelent Európában, de jelenlegi felvevőpiaca elsősorban nem Európa, így jelentős árleszorító hatás nem várható. Ha azonban mégis ebbe az irányba terjesztik a gabonát, akkor a gabonafeldolgozók számára mindenképpen érdemes feltölteni közraktári készleteiket az olcsóbb terményből, míg a gabonatermelőknek az áresés áthidalására érdemes igénybe venni a közraktározást” – javasolja Tresó István.  

„Az állati termények árai jelenleg követik a hosszú távú trendet. Ami ettől eltérítheti az árakat, és aggodalomra adhat okot, az sertésárukra kivetett orosz importtilalom, mivel az emiatt felhalmozódó sertéskészletek jelentősen lefelé nyomhatják az árakat. Mivel azonban a legfrissebb információk szerint Oroszország nem tudja pótolni az Európából kieső sertéskészletet, és már most megmutatkoznak a hiány jelei, ezért úgy látjuk, hogy ez a hatás nem lehet tartós a hazai tenyésztőkre nézve. Ezzel szemben a tojás esetében komoly problémát jelenthet, hogy a környező országokban bolti forgalomban nem értékesíthető „S” méretű tojások elárasztják a hazai piacot, aggasztóan leszorítva ezzel a tojásárakat, tönkretéve a hazai piacot” – hangsúlyozta a szakember.

Forrás: K&H Sajtó

Fotó: MTI

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook