Hírek

A gyenge kukoricatermés is elég lehet a hazai igényekhez

Az aszály ellenére a gyenge, 4 millió tonnára becsült kukoricatermés elegendő lehet az ország belső igényének kielégítésére – jelentette be Czerván György kedden Gödöllőn egy agrárfórumon.

 E fontos terményből a betakarítás az elején tart, de annyit már lehet látni, hogy a július végén még hektáronként 4,9 tonnára becsült átlagtermés helyett legfeljebb 3,5-4 tonnára lehet számítani – mondta az agrártárca államtitkára. Az időjárás szeszélye következtében nagy a szóródás, például Tolna megyében a 3 tonnát sem éri el a hozam, amíg Borsod-Abaúj-Zemplén földjeiről, az eddig betakarított területről ennek több mint kétszeresét várják, de van ahol a szárazság miatt semmi sem termett.
    
A búzatermésről szólva utalt arra, hogy az 1 millió 80 ezer hektáron elvetett búzából 3,7 tonna az átlag megtermett mennyiség, ami fedezi az étkezésre szánt hazai szükségletet és igen jó a minőség.
    
Repcéből tűrhető, hektáronként átlagosan 2,5 tonna termett, a 2 tonnás átlag napraforgó is elfogadható a körülményekhez képest, itt az összes terület felén végeztek a betakarítással – tette hozzá.
    
Az egész világot sújtó szárazságok és a hazai gyenge termés következtében az élelmiszerárak emelkedésével kell számolni – utalt rá az államtitkár.
    
Az ország bruttó hazai terméke az idei második negyedévet nézve 1,3 százalékos csökkenést mutat a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva. A mezőgazdaság teljesítménye a rekordhozamokat produkáló tavalyi évvel összehasonlítva 10,4 százalékkal esett vissza.     A gazdálkodókat ért aszálykárok enyhítésére a kormány 8,3 milliárd forintos alapot különített el. Folynak az EU-val is a tárgyalások az unió központi katasztrófa alapjából a károsultak kisegítésére, e kérdésben azonban még nincs döntés.
    
Az államtitkár arra is kitért, hogy az EU-ban tart a 2014-20 közötti időszakra vonatkozó közös agrárpolitika vitája. Ezen belül a magyar törekvés többi között a pénzek elosztásának egyszerűsítése és az állattenyésztés támogatására fordítható pénzek legalább szinten tartása.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook