Hírek

A magyar piacon is árpszichózis tartja magasan a gabona árát

Továbbra sem várható, hogy lényegesen mérséklődjön a takarmányok ára, hiába közeledik az őszi kalászosoknál az aratás.

    Emellett hiába terveznek a magyar termelők a tavalyi betakarított területnél például kukorica esetében mintegy 200 ezer hektárral nagyobb területen vetni. A magyar piac árait változatlanul a világpiaci árak és a forint árfolyama alakítják.

    A termelők bánatára az árra lényegében alig ható fizikai piacon ugyanakkor folyamatos volt az üzletkötés és a kiszállítás az elmúlt hónapokban. A búzánál kisebb hiánypszichózis is kialakult márciusra, amit elsősorban a likviditáshiányos feldolgozók félelmei gerjesztettek és ami erősen felhajtotta az árakat − mondta a Napi Gazdaságnak Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára. Azt azonban cáfolta, hogy ennek nyomán jelentősebb import lett volna, noha ezt egy név nélkül nyilatkozó, a hazai piacon meghatározó gabonakereskedő vállalat vezetője megerősítette lapunknak. Szerinte elsősorban Cseh- és Lengyelországból érkezett jelentősebb mennyiségű importbúza.

    A nemzetközi árak visszarendeződése mellett vélhetően ez az import is közrejátszhatott abban, hogy áprilisban már az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint márciushoz képest mintegy hét százalékkal mérséklődött az étkezési búza ára. Jelenleg tonnánként 55 ezer forint körül alakul a tőzsdei ár.

    A kukorica ára alig változott áprilisban, és a kereskedők szerint lendületesen zajlanak a kiszállítások is. Bár nincs pontos gabonamérleg, egyes becslések szerint tavaly óta mintegy 3 millió tonna kukorica hagyhatta el az országot. Ez és az árak további szárnyalása egyes elemzők szerint arra utal, hogy megismétlődhet a búza esetében tapasztalt tendencia. A szezon vége még annyira messze van, hogy lehetetlen biztosat mondani − hívta fel a figyelmet Pótsa Zsófia.

    A takarmányfeldolgozók továbbra sem tudnak jelentősebb tételeket készletezni, és továbbra is probléma, hogy bankok nem enyhítenek a hitelezési feltételeiken. A kedvezményes állami hitelek költségei is olyan magasak, hogy alig néhány vállalat engedheti meg magának − mondta a főtitkár.

 

őszi vetésű kultúrák termőterület-változása (2010-2011, ezer hektár) 
  Jelenlegi Kipusztulás Elmaradás Elmaradás
  termőterület   2010-es területtől öt éves átlagtól
Káposztarepce 239 19
őszi árpa 163 8,6 22 21
őszi búza 952 53 59 161
Tritikálé 102 8,5 17 33
Rozs 33 2,4 3 9
Forrás: MgSzH

 
    A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal áprilisi határszemle-adatai szerint egyébként a belpiaci árak alakulásába több kultúra esetében is beleszólhatnak még a várható terméshozamok. A belvízkárok miatt minden őszi kultúra vetésterülete elmarad az ötéves átlagtól. A kései őszi vetések miatt gondok voltak az őszi árpa, illetve a repce telelésével, sok helyütt gyengén fejlettek az állományok, míg a búzavetésekben még benne van a jó termés ígérete.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés