Piac

A Nemzetközi Gabonatanács még magasabb globális búzafogyasztásra számít

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) arra számít, hogy a világszerte tapasztalható kereslet a búza iránt az aktuális értékesítési időszakban még nagyobb mértékű lesz, mint amire eddig számítottak.

A múlt hét végén nyilvánosságra hozott jelentésben a londoni szakemberek az érintett fogyasztási prognózist a 2015/16 évre 4 millió tonnával 716 millió tonnára emelték; eszerint az előző évben elért rekordot 9 millió tonnával haladhatja meg. Ennek következtében az IGC kicsit kevésbé bőséges piaci ellátottságra számít, annak ellenére, hogy a 2015/16 évi globális búzatermés esetében az előző év 720 millió tonnás rekordszintjére számít.

Ennek megfelelően a termelési felesleg világszerte a 2014/15 évihez képest a becslések szerint 9 millió tonnával 4 millió tonnára csökken. Ezzel a mennyiséggel, azaz 206 millió tonnával növekedhetnek az előző évi időszakhoz képest globálisan a búzakészletek a jelenlegi értékesítési időszak végéig. A tárolók így majdnem annyira tele lehetnek, mint utoljára az 1999/2000 rekordévben.

A búza világkereskedelme 2015/16 évben az előző évihez képest 5 millió tonnával 148 millió tonnára csökken. A legfontosabb exportőr előreláthatólag az Európai Unió marad, amelynél az IGC 29,5 millió tonnára számít, ez mindenesetre 5 millió tonnával lenne kevesebb, mint az előző évben.

Az Egyesült Államok esetében, amely a világpiacon a második helyen áll az ajánlattevők között, 0,9 tonnával 24,0 millió tonna búzára csökkentették a londoni szakértők az exportra vonatkozó előrejelzésüket, az előző évi 22,6 millió tonna után.

A szakértők becslései szerint Oroszország is több búzát fog exportálni, mint az előző évben: Itt 0,6 millió tonnás növekedéssel 22,9 millió tonnára számítanak. 

Az IGC jelenleg a kukoricával történő világpiaci kereskedelem tekintetében 126,3 millió tonnás rekordmennyiséget jelez a 2015/16 évre, ami 1,7 millió tonna többletet jelenthet az előző évihez képest. Elsősorban az Európai Unióba irányuló export növekedésére számítanak, méghozzá 5,2 millió tonnával 14,0 millió tonna kukoricát várnak.

proplanta.de

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook