2022.05.18., szerda , Erik, Alexandra

Terménypiac

2015. június 23. kedd • 07:10

Alacsony a meggy felvásárlási ára

Alacsony a meggy felvásárlási ára Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében, ezért a termelők akár a fán is hagyhatják a termést - tájékoztatott egy helyi őstermelő a kialakult helyzetről. Az MTI ezzel kapcsolatban megkereste Ledó Ferencet, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökét, aki elmondta, hogy a meggy kilójáért más-más árat fizetnek a felvásárlók, aszerint, hogy az étkezési minőségű vagy csak ipari feldolgozásra alkalmas.

Hozzátette: az étkezési meggy kilogrammjáért most a termelő 150-180 kaphat, míg a felvásárlók az ipari meggyért kilónként 70-80 forintot adnak. Ez utóbbi esetben a 90-100 forintos kilónként ár volna a kívánatos - mondta a FruitVeB elnöke. A feldolgozók azzal indokolják az ipari meggy alacsonyabb felvásárlási árát, hogy a múlt évről még jelentős készleteik vannak raktáron. Az alacsonyabb ár mellett hozzák még fel érvként azt, hogy a mostani felvásárlási árral kerülhető csak el a veszteséges működés. A meggytermelők az idén mintegy 60-65 ezer tonna termésre számítanak. Ebből mintegy 12-15 ezer tonna az étkezési meggyre számítanak a termelők. Az igazi megmérettetés a termelők számára várhatóan e hét végén, a jövő hét elején kezdődik - vélekedett Ledó Ferenc. Hozzáfűzte: a korai fajták ugyanis leérnek és ebből van kevesebb.
A FruitVeB elnöke ugyanakkor utalt arra, hogy van már most is olyan felvásárló, amely 65-90 forintot is ad az ipari meggy kilójáért. De kérdés szerinte, hogy azok a termelők, akik az olcsóbb árért nem adják oda a termést a felvásárlóknak, mit csinálnak. Egyes információk szerint azoknak, akik nem akarják a 70-80 forintos árért odaadni a meggy kilóját a felvásárlóknak, összesen 6-10 ezer tonna közötti étékesítési mennyiségük van. Kérdés ugyanakkor Ledó Ferenc szerint, hogy a szóban forgó mennyiséggel miként befolyásolható esetlegesen a piac.

Forrás: MTI

 

  • 2015. június 23. kedd • 07:10
  • TÉMA: Terménypiac  
  • CÍMKÉK:

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.